Εργαζόμενος σε κλινική κατά του ιού Έμπολα σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον της δομής

Κόσμος
Εργαζόμενος σε κλινική κατά του ιού Έμπολα σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον της δομής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιθέσεις σε κέντρα θεραπείας εμποδίζουν ολοένα περισσότερο τις προσπάθειες να περιοριστεί η χειρότερη επιδημία του Έμπολα

Οι τραγωδίες που οφείλονται στον ιό Έμπολα είναι πολλές, με εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν κατά καιρούς τη ζωή τους.

Αυτή τη φορά, η δυσάρεστη είδηση έρχεται από το Κονγκό όπου ένας εργαζόμενος σε κλινική θεραπείας ασθενών με Έμπολα, άφησε την τελευταία του πνοή όχι από τον ίδιο τον ιό, αλλά από επίθεση που έγινε εναντίον της κλινικής. Η δομή λεηλατήθηκε όταν όχλος εισέβαλε σε αυτή στο χωριό όπου συνέβη το περιστατικό και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας και μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πρόκειται για μία εξέλιξη που δείχνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της δυσπιστίας πολλών κατοίκων αναφορικά με τις προσπάθειες να μειωθεί η εξάπλωση της εξαιρετικά θανατηφόρας ασθένειας.

Οι επιθέσεις σε κέντρα θεραπείας, ειδικά από οργανώσεις ανταρτών και παραστρατιωτικούς, και η δυσπιστία των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους είναι σίγουροι πως η επιδημία αποτελεί συνωμοσία των «ξένων», εμποδίζουν ολοένα περισσότερο τις προσπάθειες να περιοριστεί η χειρότερη επιδημία του Έμπολα που έχει εκδηλωθεί ποτέ στη ΛΔ Κονγκό και η δεύτερη χειρότερη στην παγκόσμια ιστορία.

Η δέκατη επιδημία του ιού, που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή 1.281 ανθρώπων, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας· η εξάπλωσή της δεν μοιάζει να επιβραδύνεται, καθώς δεκάδες νέα κρούσματα καταγράφονται κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το Σάββατο κάτοικοι του χωριού Βουσαχίρο, στην περιφέρεια Μαμπαλάκο, «επιτέθηκαν στην τοπική μονάδα αντιμετώπισης του Έμπολα».

Ένας υγιεινολόγος της ομάδας πρόληψης και ελέγχου του ιού υπέκυψε στα τραύματά του μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο, κατά την ίδια πηγή.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας και άλλοι που συμμετέχουν στις προσπάθειες να περιοριστεί η επιδημία δέχονται ολοένα συχνότερα απειλές από ένοπλες οργανώσεις σε περιοχές όπου το πρόβλημα της βίας είναι οξύτερο, όπως το Μπουτέμπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι απειλές και η βία περιπλέκουν τις προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πολλά πολιτικά προβλήματα στο ανατολικό τμήμα τη χώρας. Ο διάλογος έφερε μια μείωση των επιθέσεων εναντίον γιατρών και νοσηλευτών τελευταία, διαβεβαίωσε ο Μάικ Ράιαν, στέλεχος του ΠΟΥ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη την Τρίτη.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Μαΐου διαπράχθηκαν 42 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας και 85 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ την 3η Μαΐου.

Επιπλέον, εργαζόμενοι σε δομές υγείας έγιναν στόχος έξι επιθέσεων μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγέσους στη Γενεύη χθες Τρίτη.

«Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν ότι το συνεχιζόμενο ξέσπασμα [της επιδημίας] του Έμπολα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια κρίση [δημόσιας] υγείας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για να τερματιστεί θα χρειαστεί συντονισμένη, ενισχυμένη προσπάθεια από όλο το σύστημα του ΟΗΕ (...) και από την κυβέρνηση» της ΛΔ Κονγκό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News