Κόσμος

Γιατί η Γερμανία ζήτησε από τους Εβραίους να μη φορούν κιπά;

Πάνω από 1.000 εγκλήματα μίσους διαπράχθηκαν εναντίον των Εβραίων το 2018

Να αποφύγουν να φορούν δημοσίως το κιπά, ένα παραδοσιακό εβραϊκό κάλυμμα για το κεφάλι, προτρέπει ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης τους Εβραίους της χώρας μετά την αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Φέλιξ Κλάιν ανέφερε ότι η άποψή του για το ζήτημα «έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα. Δεν μπορώ να προτείνω στους εβραίους να φορούν το κιπά συνεχώς και παντού στη Γερμανία».

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2018 διαπράχτηκαν 1.646 εγκλήματα μίσους εναντίον Εβραίων, αύξηση κατά 10% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια περίοδο αυξήθηκαν και οι βίαιες επιθέσεις εναντίον εβραίων στη Γερμανία με 62 βίαια περιστατικά να έχουν καταγραφεί σε σχέση με 37 που ήταν το 2017.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ δήλωσε ότι η αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων «είναι ντροπή για την χώρα μας».

Κατά τον Κλάιν η έλλειψη αυτοσυγκράτησης και παιδείας που παρατηρούνται στην κοινωνία πιθανόν να ευθύνονται για την αύξηση στα αντισημιτικά εγκλήματα.

Το ίντερνετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι «συνεχείς επιθέσεις εναντίον της κουλτούρας μνήμης μας» πιθανόν να συμβάλλουν, τόνισε.

Ο ίδιος κάλεσε τους αστυνομικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους δικηγόρους να εκπαιδεύονται ώστε να αποσαφηνίζεται «τι επιτρέπεται και τι όχι» σε «ό,τι αφορά τον αντισημιτισμό».

Τα σχόλιά του έγιναν μερικές εβδομάδες αφού ο ανώτερος νομικός για θέματα αντισημιτισμού στη Γερμανία δήλωσε ότι οι προκαταλήψεις παραμένουν «βαθιά ριζωμένες» στη γερμανική κοινωνία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν χαρακτήρισε «συνθηκολόγηση του αντισημιτισμού» και απόδειξη ότι οι εβραίοι δεν είναι ασφαλείς στη Γερμανία την προειδοποίηση για το κιπά.

Ο Ριβλίν είπε ότι τα σχόλια του Κλάιν τον «σόκαραν» και ότι ενώ εκτιμά την «αφοσίωση της γερμανικής κυβέρνησης προς την εβραϊκή κοινότητα» θεωρεί ότι ευθύνεται γιατί υποχωρεί μπροστά σε εκείνους που στοχοποιούν τους εβραίους στη Γερμανία.

«Δεν θα υποταχτούμε ποτέ, δεν θα χαμηλώσουμε ποτέ το βλέμμα μας και δεν θα αντιδράσουμε ποτέ με ηττοπάθεια μπροστά στον αντισημιτισμό και θα αναμένουμε και θα απαιτούμε να κάνουν το ίδιο και οι σύμμαχοί μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια