Σρι Λάνκα: 207 οι νεκροί των φονικών επιθέσεων

Κόσμος
Σρι Λάνκα: 207 οι νεκροί των φονικών επιθέσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

207 μέχρι στιγμής οι νεκροί των αιματηρών επιθέσεων και 450 τραυματίες

Αυξάνεται δραματικά ο τραγικός απολογισμός του μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα Κολόμπο και άλλες πόλεις της Σρι Λάνκα, που «έβαψε με αίμα» το Πάσχα των Καθολικών.

Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 450 τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, η πρώτη μεγάλη επίθεση που σημειώνεται σε αυτό το νησί στον Ινδικό Ωκεανό αφότου τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος πριν από 10 χρόνια.

Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτι στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις, ορισμένες από τις οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κολόμπο και μπλόκαρε την πρόσβαση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων, περιλαμβανομένων των Facebook και WhatsApp. Δεν είναι σαφές πότε θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Συνολικά έχουμε πληροφορίες για 207 νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, 450 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ρούουαν Γκουνασεκέρα, στους δημοσιογράφους στο Κολόμπο.

Τρεις εκκλησίες σε διάφορες περιοχές της χώρας και τέσσερα ξενοδοχεία στο Κολόμπο ήταν στόχοι των επιθέσεων. Τουλάχιστον 27 από τους νεκρούς ήταν ξένοι υπήκοοι, από την Τουρκία, την Κίνα, την Ινδία και την Ολλανδία. μεταξύ άλλων, σύμφωνα με αξιωματούχους και ΜΜΕ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις σε μια χώρα που ήταν σε πόλεμο επί δεκαετίες με τους αυτονομιστές Ταμίλ έως το 2009, όταν οι εκρήξεις βομβών στην πρωτεύουσα ήταν συχνές.

Τοπικές χριστιανικές κοινότητες ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν αυξανόμενο εκφοβισμό από εξτρεμιστές βουδιστές μοναχούς τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στην πλειοψηφούσα βουδιστική κοινότητα και τη μουσουλμανική μειονότητα, με ορισμένες σκληροπυρηνικές βουδιστικές οργανώσεις να κατηγορούν τους μουσουλμάνους ότι αναγκάζουν τον κόσμο να μεταστραφεί στο Ισλάμ.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια από τις εκρήξεις στη γοτθικού στιλ καθολική εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στην Κατουουαπιτίγια, βόρεια του Κολόμπο. Ο Γκουνασεκέρα είπε πως η αστυνομία θεωρεί ότι εκεί πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας. Εικόνες από το σημείο δείχνουν πτώματα στο έδαφος, αίμα στους πάγκους της εκκλησίας και μια κατεστραμμένη οροφή.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε επίθεση σε μια ευαγγελική εκκλησία στην Μπατικαλόα στην Ανατολική Επαρχία.

Τα ξενοδοχεία που επλήγησαν στο Κολόμπο ήταν τα Shangri-La, Kingsbury, Cinnamon Grand Colombo και Tropical Inn κοντά στον εθνικό ζωολογικό κήπο. Δεν έχει γίνει λόγος για το εάν υπάρχουν θύματα σε αυτά, ωστόσο ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό πως είδε διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους ένα κομμένο κεφάλι, να κείτονται καταγής δίπλα στο Tropical Inn.

Οι πρώτες έξι εκρήξεις καταγράφηκαν στη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου το πρωί με την έναρξη της λειτουργίας.

Μία από τις εκρήξεις ήταν αυτή στον ναό του Αγίου Αντωνίου, μια καθολική εκκλησία στην Κοτσικάντε, στο Κολόμπο, ένα τουριστικό αξιοθέατο.

Η έκρηξη στο Tropical Inn σημειώθηκε αργότερα και υπήρξε και μια όγδοη έκρηξη σε ένα σπίτι στο Κολόμπο. Η αστυνομία και ΜΜΕ ανέφεραν πως τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και επτά άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδου στο σπίτι αυτό.

Έκτακτη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας στην κατοικία του αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί», σημείωσε στον επίσημο λογαριασμό του στο τουίτερ.

«Παρακαλώ να αποφύγετε να διαδίδετε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες και εκτιμήσεις. Η κυβέρνηση λαμβάνει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.»

Ο πρόεδρος Μαϊτριπάλα Σιρισένα είπε πως έδωσε εντολή στη δύναμη ειδικών αποστολών της αστυνομίας και στον στρατό να διεξαγάγουν έρευνα για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση και την ατζέντα τους.

Ο στρατός έχει αναπτυχθεί, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος, ενώ στο διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο η ασφάλεια έχει ενισχυθεί.

Πέρυσι καταγράφηκαν 86 επιβεβαιωμένα περιστατικά διάκρισης, απειλών και βίας σε βάρος χριστιανών, σύμφωνα με την Εθνική Χριστιανική Ευαγγελική Ένωση της Σρι Λάνκα (NCEASL), η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 200 εκκλησίες και άλλες χριστιανικές οργανώσεις.

Φέτος, η Ένωση κατέγραψε 26 τέτοια περιστατικά, περιλαμβανομένου ενός όπου βουδιστές μοναχοί φέρεται να επιχείρησαν να διακόψουν μια κυριακάτικη λειτουργία, με το τελευταίο από αυτά να καταγράφεται στις 25 Μαρτίου.

Από τα 22 εκατομμύρια των κατοίκων της Σρι Λάνκα, το 70% είναι βουδιστές, το 12,6% ινδουιστές, το 9,7% μουσουλμάνοι και το 7,6% χριστιανοί, σύμφωνα με την απογραφή του 2012.

Στην έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σρι Λάνκα το 2018, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως ορισμένες χριστιανικές οργανώσεις και εκκλησίες φέρεται να δέχθηκαν πιέσεις προκειμένου να τερματίσουν θρησκευτικές συναντήσεις αφού χαρακτηρίστηκαν από τις αρχές ως «συναντήσεων που δεν είχαν άδεια».

Η έκθεση αναφέρει ακόμη πως βουδιστές μοναχοί επιχείρησαν να κλείσουν χριστιανικούς και μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News