Κόσμος

Brexit: Παραίτηση - «βόμβα» από υπουργό της Μέι

Μετά την νέα παράταση στο Brexit

Μετά την απόφασή της Τερέζα Μέι ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τον Τζέρεμι Kόρμπιν, ο Νάιτζελ Άνταμς, υπουργός στην κυβέρνησή της, δήλωσε την ηχηρή του παραίτηση.

Μάλιστα, ο Άνταμς φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή, αφού και άλλοι υπουργοί αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του μετά την τελευταία στροφή της Μέι.

Ο Ουαλός υπουργός άφησε αιχμές για την Μέι δηλώνοντας πως η απόφασή της να πάει σε ένα πιο μαλακό Brexit είναι «σοβαρό σφάλμα». Την κατηγόρησε επίσης ότι νομιμοποιεί τον αρχηγό των Εργατικών εκλιπαρώντας για την βοήθειά του, ώστε να βρεθεί ένα σχέδιο.

Η επιστολή παραίτησης

«Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα την κυβέρνηση ως Υπουργός από το 2017 και παραμένω ένθερμος θαυμαστής του κουράγιου και της στωικότητας κατά την διάρκεια μιας από τις δυσκολότερες κρίσεις που αυτή η χώρα έχει αντιμετωπίσει χώρα για μια γενιά.

Πιστεύω ότι έχουμε δύο μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να φέρουμε εις πέρας το Brexit, το οποίο ψήφισαν οι άνθρωποι. Και πρέπει να αποτρέψουμε την συμφορά μια κυβέρνησης με τον Κόρμπιν.

Δυστυχώς φοβούμαι ότι είμαστε πλέον αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αποτύχουμε και στις δύο.

Υπήρξα πιστός υποστηρικτής της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκες με την Ε.Ε. σε κάθε στάδιο καθώς πιστεύω ότι μια τακτική έξοδος είναι προτιμότερη από το να φύγουμε χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, θεωρώ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αντεπεξέλθει με ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία.

Στο συμβούλιο εχθές υπήρξε μια ευκαιρία να αναλάβουμε δράση με μιας.

Ωστόσο, νομιμοποιώντας και απευθυνόμενη στον Τζέρεμι Κόρμπιν για να σε βοηθήσει σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, αντί να σταθείς γενναία, ήταν ένα σοβαρό σφάλμα.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα καταλήξουμε στην τελωνειακή ένωση.

Αυτό δεν είναι το Βrexit που υποσχεθήκαμε στους εκλογείς μας και είναι αντίθετο με τον όρκο που δώσαμε στη διακήρυξή  μας.

Δεν έχει κανένα νόημα να εγκαταλείψουμε την Ε.Ε. και να έχουμε μια κατάσταση όπου η εμπορική μας πολιτική και πολλοί από τους νόμους μας αποφασίζονται στις Βρυξέλλες – χωρίς συγκατάθεση από το Ηνωμένο Βασίλειο

Σχόλια