Επιμένει ο Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: «Να γίνει πάλι τζαμί»

Κόσμος
Επιμένει ο Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: «Να γίνει πάλι τζαμί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για απάντηση του Τούρκου προέδρου στον Τραμπ μιλούν τα ξένα ΜΜΕ

Ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του παρά και το «φρένο» που επιχείρησε να του θέσει η UNESCO αναφορικά με την Αγιά Σοφιά.

Ο Τούρκος πρόεδρος στις εξαγγελίες του, επιμένει να αλλάξει το καθεστώς στην ιστορική εκκλησία την ώρα που η UNESCO μιλά για ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.   

Ο Ερντογάν λοιπόν επανήλθε… «Με ρώτησαν αν θα εξακολουθήσει να είναι επί πληρωμή η είσοδος στην Αγιά Σοφιά. Και τους απάντησα... όχι, μπορούμε να κάνουμε δωρεάν την είσοδο. Και όχι μόνο αυτό. Μπορούμε μετά τις εκλογές να την επαναφέρουμε στο πρότερο καθεστώς. Τί σημαίνει αυτό; Να αναστείλουμε το καθεστώς μουσείου και να την αποκαλούμε πάλι τζαμί».

Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν συνεχίζει αναφερόμενος στην απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ.Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ: «Τώρα ο Τραμπ ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Έτσι κάνετε; Παραδίδετε στον εισβολέα, το Ισραήλ, τα υψίπεδα του Γκολάν; Και βέβαια θα πάρετε μια απάντηση από την Τουρκία... θα την πάρετε. Πρώτα απ' όλα, αυτή την στιγμή, εμείς ως προεδρεύοντες της Ισλαμικής Διάσκεψης Συνεργασίας, δεν οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση; Κι εμείς τώρα δώσαμε την απάντηση αυτή που επιβάλλει η ευθύνη μας, απαντάμε και θα εξακολουθούμε να απαντάμε».

Η διαδοχική αυτή κάλυψη των δύο ουσιαστικά ξεχωριστών θεμάτων, στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Ερντογάν, παρά το ότι η έκτακτη πρόσφατη σύγκληση της Ισλαμικής Διάσκεψης στην Τουρκία, που δεν συνδέθηκε με κάποιο τρόπο με την Αγία Σοφία, οδήγησε σε τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ, το οποίο ερμήνευσε τη σκέψη αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως απάντηση του Ερντογάν στον Τραμπ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News