Ν. Ζηλανδία: Oδύνη στις κηδείες των θυμάτων - Επιζών εμφανίστηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο

Κόσμος
Ν. Ζηλανδία: Oδύνη στις κηδείες των θυμάτων - Επιζών εμφανίστηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με θλίψη παρέστησαν εκατοντάδες συγγενείς τις κηδείες των αδικοχαμένων θυμάτων

Μετά την ασύλληπτη τραγωδία της Νέας Ζηλανδίας και το θάνατο 50 ανθρώπων από το όπλο του μακελάρη, ακολούθησε σήμερα η δεύτερη πράξη του δράματος με τις κηδείες.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί στο νεκροταφείο που είναι κοντά στο τέμενος Λίνγουντ, τον δεύτερο τόπο της επίθεσης του 28χρονου.

Επιζών σε αναπηρικό αμαξίδιο

Ο Χάλιλ και η σύζυγός του έχουν επίσης μία κόρη και έναν γιο. Το αγόρι, ηλικίας 13 ετών με το όνομα Ζαΐντ, τραυματίστηκε στην επίθεση της προηγούμενης Παρασκευής και παρευρέθηκε στην κηδεία πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Τζάμιλ ελ Μπίζα, κάτοικος του Σίδνεϊ που πήγε στο Κράισττσερτς για να παραστεί στις κηδείες, δήλωσε ότι ο Ζαΐντ είπε μπροστά από τους τάφους του πατέρα και του αδελφού του: «Θα έπρεπε να έχω σταθεί μπροστά σας. Δεν θα έπρεπε να έχω απομακρυνθεί». Μεταξύ των πιστών που παρέστησαν στην κηδεία ήταν και ο Αμπντούλ Αζίλ, ο Αφγανός πρόσφυγας που θεωρείται ήρωας αφού προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη, τον οποίο φίλησαν θερμά πολλοί παριστάμενοι. Στο μεταξύ αυξάνεται η αγανάκτηση των οικογενειών των θυμάτων καθώς βάσει των μουσουλμανικών εθίμων οι νεκροί πρέπει να ταφούν μέσα σε 24 ώρες.

Στο νεκροταφείο έγιναν σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ και οι κηδείες του Χάλιντ Μουστάφα, 44 ετών, και του γιου του Χάμζα, 15 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ.

Η οικογένεια έφτασε στη Νέα Ζηλανδία πριν ένα χρόνο με την ελπίδα να βρει την ειρήνη έπειτα από χρόνια φρίκης στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο συγκλονιστικό είναι (…) μια οικογένεια ήρθε εδώ για να βρει ασφάλεια και θα έπρεπε να είναι ασφαλείς εδώ», δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία επισκέφθηκε το Κράισττσερτς για δεύτερη φορά μετά το μακελειό.

Ένοπλοι αστυνομικοί ήταν παρατεταγμένοι κοντά στο νεκροταφείο, με λουλούδια τοποθετημένα στις κάνες των όπλων τους.

Έξι θύματα ενταφιάστηκαν, με περισσότερα να αναμένεται να ταφούν αυτή την εβδομάδα.

Η Άρντερν δήλωσε ότι το κάλεσμα για την προσευχή αυτή την Παρασκευή θα μεταδοθεί σε εθνικό επίπεδο απευθείας, ενώ πρόσθεσε ότι θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή. «Υπάρχει επιθυμία να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη μουσουλμανική κοινότητα καθώς επιστρέφουν στα τεμένη την Παρασκευή», εξήγησε.

Εξάλλου το τέμενος αλ Νουρ, όπου περισσότεροι από 40 πιστοί σκοτώθηκαν, επισκευάζεται για να είναι έτοιμο για την προσευχή της Παρασκευής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News