Στις 8 Μαρτίου του 415, η θυσία της Υπατίας

Κόσμος
Στις 8 Μαρτίου του 415, η θυσία της Υπατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 8 Μαρτίου του 815, η Υπατία βρίσκει φρικτό θάνατο, όταν λιντσάρεται και διαμελίζεται από μανιασμένο πλήθος

Το ημερολόγιο έδειχνε 415 μ.Χ., όταν δολοφονείται από το μανιασμένο όχλο η νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός Υπατία

Η Υπατία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 370 και ήταν κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα του Αλεξανδρέως.

Η ευγλωττία της, η μετριοφροσύνη της και η ομορφιά της, σε συνδυασμό με τα τεράστια πνευματικά της χαρίσματα, προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό μαθητών στο πλευρό της.

Η επιστήμονας αποτελούσε σύμβολο της Επιστήμης, η οποία την εποχή εκείνη ταυτιζόταν από τους χριστιανούς με την ειδωλολατρία.

Μετά την άνοδο του Κυρίλλου στη θέση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας το 412, η Υπατία βρέθηκε στο στόχαστρο του Πατριαρχείου: Αιτία φαίνεται ότι ήταν η σχέση της με τον ειδωλολάτρη έπαρχο της Αλεξάνδρειας, Ορέστη.

Στις 8 Μαρτίου του 815, η Υπατία βρίσκει φρικτό θάνατο, όταν λιντσάρεται και διαμελίζεται από φανατικούς χριστιανούς.

Βίος και πολιτεία του Γιάννη Πάριου

Τα εβδομήντα τρία του χρόνια συμπληρώνει σήμερα ο Γιάννης Βαρθακούρης, κατά κόσμον Γιάννης Πάριος. Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1946 στην Πάρο, εξού και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που υιοθέτησε. Παρουσιάστηκε στο τραγούδι το 1969, σε ηλικία 23 ετών. Φτάνοντας στην Αθήνα θα γνωρίσει μεγάλες μορφές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, όπως είναι ο Πυθαγόρας, ο Απόστολος Καλδάρας και φυσικά ο Γιώργος Μητσάκης, ο οποίος του έγραψε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Της μοίρας το παιχνίδι”.

Το 1974, ο Πάριος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου εμφανίζεται στα “Δειλινά” μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Στράτο Διονυσίου, τη Χαρούλα Αλεξίου και τη Δήμητρα Γαλάνη. Τα επόμενα χρόνια συνεργάζεται με τον Λοΐζο, τον Κουγιουμτζή και τον Σπανό, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κυκλοφορεί “Τα νησιώτικα”, επιστρέφοντας στις μουσικές του ρίζες. Ακολουθούν κι άλλες σπουδαίες δισκογραφικές δουλειές, με τον Πάριο να συνεργάζεται με τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Το τέλος της δεκαετίας του ’80 βρίσκει τον τραγουδιστή να ερμηνεύει τραγούδια του Μάριου Τόκα στους δίσκους “Σαν τρελό φορτηγό” και “Κι εγώ μαζί σου”. Στη δεκαετία του ’90 συνεργάζεται με τον Σπανουδάκη, αλλά και το γιο του, Χάρη Βαρθακούρη. Ο Γιάννης Πάριος έχει τέσσερα παιδιά από δύο γάμους: τον Χάρη και τον Θανάση από το γάμο του με την Ντίνα Μαρκοπούλου, και τον Μιχαήλ-Άγγελο και τον Νικόλα από το γάμο του με τη Σοφία Αλιμπέρτη.

Η Μαριέττα Γιαννάκου και ο “νόμος-πλαίσιο”

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 12 χρόνια, κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή ο περίφημος “νόμος-πλαίσιο” από την τότε υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου. Ανήμερα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου κορυφώνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας και των υπόλοιπων αστικών κέντρων της χώρας οι μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από το Μάιο του 2006, με αφορμή την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Περισσότεροι από 50.000 φοιτητές περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο, στη μεγαλύτερη φοιτητική πορεία των τελευταίων δεκαετιών. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή κατηγορήθηκε σφόδρα τότε από τους διαδηλωτές αλλά και την αντιπολίτευση για την καταστολή που δέχτηκαν οι διαδηλωτές την 8η Μαρτίου του 2007.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News