Στη Ρωσία τίμησαν τη μνήμη Ελλήνων ευεργετών

Κόσμος
Στη Ρωσία τίμησαν τη μνήμη Ελλήνων ευεργετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ιστορικό μοναστήρι Ντονσκόι της Μόσχας όπου βρίσκονται οι επιτύμβιοι τάφων 29 επιφανών Ελλήνων των προηγούμενων αιώνων, έγινε το Σάββατο επιμνημόσυνη δέηση

Την εκδήλωση αυτή οργάνωσαν από κοινού η ελληνική πρεσβεία με το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας και την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας.

Της επιμνημόσυνης δέησης χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυρήνης, Αθανάσιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στη Ρωσία, ενώ παρεβρέθη ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στο Ντονσκόι μοναστήρι της ρωσικής πρωτεύουσας βρίσκονται οι τάφοι μελών γνωστών οικογενειών-ευεργετων από τα Ζαγοροχώρια, οι Ζωσιμάδες, Ριζάρηδες, Χατζηκώστα, Μπούμπα κ.α.

Η σαββατιάτικη δέηση-εκδήλωση έγινε συμβολικά στο Ντονσκόι αλλά ήταν στη μνήμη όλων των Ελλήνων που έζησαν και πέθαναν στη Ρωσία τα χίλια χρόνια που οι Ρώσοι ασπάστηκαν το χριστιανισμό.

Τα τελευταία 20 χρόνια με φροντίδα της ελληνικής πρεσβείας έγιναν δυο φορές εργασίες αναστήλωσης των μνημείων των Ελλήνων ευεργετών.

Οι ρωσικές μοναστηριακές αρχές πήραν μέρος στην επιμνημόσυνη δέηση και υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα την πολυπληθή ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη στη Ρωσία, Αντρέα Φρυγανά.

Τα ελληνικά μνημεία στο Ντονσκόι αποτελούν σημαντικό συνδετικό στοιχείο της πατροπαράδοτης σχέσης και φιλίας στη μακραίωνη ιστορία των δυο λαών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News