Κόσμος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σάντρο Μποτιτσέλι: Ο σπουδαίος Ιταλός ζωγράφος που «έγραψε» ιστορία

Σαν σήμερα, γεγονότα σημάδεψαν την εγχώρια αλλά και παγκόσμια ιστορία

Το ημερολόγιο έδειχνε 1 Μαρτίου του 1445, όταν γεννιέται στη Φλωρεντία της Ιταλίας ένας από τους σπουδαιότερους αναγεννησιακούς δημιουργούς.

Ο λόγος για τον Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι, γνωστό σε όλους ως Σάντρο Μποτιτσέλι. Ο Μποτιτσέλι ήταν διακεκριμένος ζωγράφος, ιδιαίτερα δημοφιλής στην εποχή του. Η φήμη του άρχισε να φυλλορροεί στις αρχές του 16ου αιώνα, ωστόσο το ενδιαφέρον για τα έργα του αναθερμάνθηκε από το 19ο αιώνα και παραμένει ακέραιο μέχρι σήμερα.

Το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν σήμερα για τον Μποτιτσέλι προέρχεται από τη βιογραφία του Τζόρτζιο Βαζάρι, αλλά και από επίσημα έγγραφα της εποχής. Ήταν το τελευταίο παιδί του Μαριάνο ντι Βάνι - βυρσοδέψη στο επάγγελμα - και της Σμεράλντα.

Γνωρίζουμε ότι σε νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται ως χρυσοτέχνης, το οποίο ήταν αξιοσέβαστο επάγγελμα την εποχή εκείνη. Στα 18 του ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική, μαθητεύοντας μάλιστα στο πλευρό του Φιλίπο Λίπι, διάσημου Φλωρεντινού ζωγράφου. Ο Λίπι, ο οποίος μεσουράνησε στη Φλωρεντία το 15ο αιώνα, λάμβανε σπουδαίες παραγγελίες από ισχυρές οικογένειες της πόλης, όπως ήταν για παράδειγμα από αυτή των Μεδίκων.

Τη δεκαετία του 1470 ο ζωγράφος φιλοτεχνεί πορτρέτα επιφανών προσωπικοτήτων της υψηλής κοινωνίας της Φλωρεντίας, ενώ το 1481 επισκέπτεται τη Ρώμη ως προσκεκλημένος του Πάπα Σίξτου Δ’. Εκεί, μαζί με άλλους διακεκριμένους ζωγράφους της εποχής, αναλαμβάνει τη διακόσμηση των τοίχων της Καπέλα Σιστίνα.

Τα επόμενα χρόνια δημιουργεί την «Αλληγορία της άνοιξης» (“La Primavera”), αλλά και τη «Γέννηση της Αφροδίτης», που ήταν δύο από τα πιο διάσημα έργα του. Ο ζωγράφος υπέφερε από διάφορες ασθένειες στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Αυτές, μαζί με μια αναπηρία που κληρονόμησε λόγω παραμόρφωσης της πλάτης του, τον απέκοψαν από την τέχνη του.

Τελικά πέθανε στις 17 Μαΐου του 1510 και τάφηκε στο κοιμητήριο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων.

Σαν σήμερα όμως, πολλά άλλα γεγονότα σημειώθηκαν και έμειναν στην ιστορία.

Η «Λαϊκή Θέληση» δολοφονεί τον τσάρο

Ήταν 1η Μαρτίου του 1881, όταν σημειώνεται η δολοφονία του τσάρου Αλέξανδρου Β’ Νικολάγεβιτς. Ήταν γνωστός ως Αλέξανδρος ο Ελευθερωτής και ήταν τσάρος της Ρωσίας από το Μάρτιο του 1855 έως το θάνατό του. Είχε επίσης τον τίτλο του βασιλιά της Πολωνίας και του Μεγάλου Δούκα της Φιλανδίας. Ο Αλέξανδρος Β’ σκοτώθηκε όταν εξερράγη κάτω από τα πόδια του βόμβα που του πέταξε μέλος της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση» (“Narodnaya Volya”). Αυτή ήταν η δεύτερη - και φαρμακερή - απόπειρα δολοφονίας τού τσάρου.

Η εκτέλεση του Αθανασιάδη-Μποδοσάκη

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 31 χρόνια, δολοφονείται από τη «17 Νοέμβρη» ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης-Μποδοσάκης. Την 1η Μαρτίου του 1988, άγνωστοι προσέγγισαν το αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν ακινητοποιημένο μπροστά από φανάρι στη λεωφόρο Κηφισίας, στο Ψυχικό, και τον εκτέλεσαν με πέντε σφαίρες. Ο Αθανασιάδης-Μποδοσάκης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο «Υγεία», όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Σχόλια