Ποιος ήταν ο Μάλκολμ Χ; Η δολοφονία του “μαύρου Σπάρτακου”

Κόσμος
Ποιος ήταν ο Μάλκολμ Χ; Η δολοφονία του “μαύρου Σπάρτακου”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 21 Φεβρουαρίου

Μάλκολμ Χ: Η δολοφονία του “μαύρου Σπάρτακου”

Πριν από 54 χρόνια, στις 21 Φεβρουαρίου του 1965, πέφτει νεκρός από ένοπλα μέλη του “Έθνους του Ισλάμ” ο Αμερικανός ακτιβιστής Μάλκολμ Χ. Γεννήθηκε στην Ομάχα της Νεμπράσκα το 1925. Ο πατέρας του ήταν επίσης ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων της Αμερικής και φέρεται να σκοτώθηκε από τη ρατσιστική οργάνωση “Black Legion”.

Εξάλλου, τουλάχιστον ένας από τους θείους του Μάλκολμ είχε την ίδια κατάληξη με τον πατέρα του. Σε νεαρή ηλικία μυείται στον Ισλαμισμό και γρήγορα εντάσσεται στο “Έθνος του Ισλάμ”, το οποίο είχε ως τελικό του στόχο την απόσπαση κάποιων πολιτειών των ΗΠΑ και τη μετατροπή τους σε φυλετικά καθαρό κράτος Αφροαμερικανών.

Ωστόσο, ο Μάλκολμ Χ οδηγείται στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωσή του έκανε τεράστια στροφή προς τα “αριστερά”, προσελκύοντας - μεταξύ άλλων - στην οργάνωση τον παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας Κάσιους Κλέι, ο οποίος βαφτίστηκε μουσουλμάνος και πήρε το όνομα Μοχάμεντ Άλι. Η “στροφή” του Μάλκολμ δημιούργησε εντάσεις στο “Έθνος του Ισλάμ”, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αποχωρήσει από την οργάνωση.

Το 1964 ιδρύει την Οργάνωση Αφροαμερικανικής Ενότητας και αποκηρύσσει τον ρατσισμό υπέρ των μαύρων και κατά των λευκών. Τελικά, στις 21 Φεβρουαρίου ο Μάλκολμ Χ δολοφονείται μπροστά στα μάτια των έκπληκτων οπαδών του, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη.

1848: Εκδίδεται για πρώτη φορά η “Βίβλος” των κομμουνιστών

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Φεβρουαρίου του 1848, όταν οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς δημοσιεύουν για πρώτη φορά ένα από τα πιο επιδραστικά βιβλία όλων των εποχών. Ο λόγος για το “Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος”. Το “Μανιφέστο” ήταν παραγγελία της οργάνωσης “Κομμουνιστική Λίγκα” στους δύο οικονομολόγους-φιλοσόφους, ενόψει του συνεδρίου της που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Λονδίνο.

Γράφτηκε με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο, καθώς απευθυνόταν στην εργατική τάξη. Σημειώνεται ότι το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” ήταν το πρώτο μαρξιστικό έργο που μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα. Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε στα Ελληνικά το 1908, μεταφρασμένο από τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, και δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα “Ο εργάτης” του Βόλου. Πέντε χρόνια μετά, το “Μανιφέστο” κυκλοφόρησε ολόκληρο από το Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθήνας.

Βερντέν: Μια από τις φονικότερες μάχες της ανθρωπότητας

Σαν σήμερα το 1916 ξεκινά μία από τις πιο σημαντικές μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μία από τις πιο αιματηρές ένοπλες συμπλοκές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πρόκειται για την περιβόητη μάχη του Βερντέν, η οποία διήρκεσε μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στοιχίζοντας εκατόμβες νεκρών σε Γάλλους και Γερμανούς.

Το Βερντέν είναι πόλη σε στρατηγικό σημείο της Βορειοανατολικής Γαλλίας, καθώς ελέγχει τη βόρεια είσοδο της πεδιάδας της Καμπανίας, που οδηγεί στο Παρίσι. Η γερμανική επιχείρηση στην περιοχή σχεδιάστηκε στα τέλη του 1915, καθώς ο αρχηγός του γερμανικού επιτελείου θεωρούσε ότι θα ανέτρεπε την ισορροπία των εμπλεκόμενων στρατιωτικών δυνάμεων με μια μαζική επίθεση εναντίον των Γάλλων. Η γερμανική επιχείρηση σχεδιάστηκε κάτω από άκρα μυστικότητα, ωστόσο διέρρευσε στους Γάλλους λίγο πριν την έναρξή της.

Η Γαλλία πρόφτασε έτσι να ενισχύσει τις δυνάμεις της, συγκεντρώνοντας συνολικά στο Βερντέν 30.000 στρατιώτες. Για μήνες ολόκληρους, η μάχη μαινόταν με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, το Βερντέν κατέληξε να συμβολίζει τη γαλλική αποφασιστικότητα και επιμονή στο πεδίο της μάχης, καθώς οι Γάλλοι κατάφεραν να αποκρούσουν επιτυχημένα τους Γερμανούς: Οι Γάλλοι είχαν 163.000 νεκρούς και 215.000 τραυματίες, ενώ οι Γερμανοί 143.000 νεκρούς και 187.000 τραυματίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News