Ελ Τσάπο: Βίαζε ανήλικες… «βιταμίνες» - Είχε ειδικό «δωμάτιο φόνων» σε σπίτι του

Κόσμος
Ελ Τσάπο: Βίαζε ανήλικες… «βιταμίνες» - Είχε ειδικό «δωμάτιο φόνων» σε σπίτι του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινηματογραφικές οι 2 αποδράσεις του Ελ Τσάπο Γκουσμάν

Ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών Ελ Τσάπο Γκουσμάν, που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές της μεξικανικής υπαίθρου για να καταλήξει να διευθύνει μια παγκόσμια αυτοκρατορία ναρκωτικών συσσωρεύοντας κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων, κρίθηκε ένοχος χτες από αμερικανικό δικαστήριο για όλες τις κατηγορίες σε βάρος του.

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν ξεκίνησε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του σε ηλικία έξι ετών πουλώντας πορτοκάλια και αναψυκτικά. Κάποτε υπήρξε ο αρχηγός του ισχυρότερου καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο. Απέδρασε δύο φορές από την φυλακή, με κινηματογραφικό μάλιστα τρόπο, και τελικά συνελήφθη το 2016, εκδόθηκε στις ΗΠΑ όπου δικάστηκε στη Νέα Υόρκη και έπειτα από τρεις μήνες οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο και για τις δέκα κατηγορίες εις βάρος του.

Στα 15 του καλλιεργούσε ήδη μαριχουάνα

"Σήμερα προμηθεύω τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης, μεταμφεταμίνης, κοκαΐνης και μαριχουάνας από κάθε άλλον στον κόσμο....Έχω έναν στόλο υποβρυχίων, έχω αεροπλάνα, φορτηγά και πλοία...", έλεγε τον Οκτώβριο του 2015 στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σον Πεν, ο οποίος τον είχε συναντήσει σε ένα κρησφύγετό του μέσα στη ζούγκλα όσο εκείνος κρυβόταν για να μην τον συλλάβουν. Ο Πεν του είχε πάρει συνέντευξη για λογαριασμό του περιοδικού Rolling Stone.

Περικυκλωμένος από τουλάχιστον 100 ένοπλους άνδρες του, φορώντας ένα μεταξωτό πουκάμισο και ένα μαύρο τζιν, σε ένα ξέφωτο μέσα στη ζούγκλα σε άγνωστο, ορεινό σημείο του Μεξικού, ο Γκουσμάν συνέφαγε με τον Σον Πεν και την Κέιτ Ντελ Καστίγιο.

Όπως είπε στη συνέντευξη εκείνη, στα 15 του είχε ήδη αρχίσει να καλλιεργεί μαριχουάνα και παπαρούνες, επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να συντηρήσει την πάμφτωχη οικογένειά του.

Παρ' όλο που η περιουσία του, η οποία εκτιμάται στο 1 δισ. δολάρια (το 2009 είδε το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, στη θέση 701) έχει δημιουργηθεί με αίμα, ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του βίαιο άνθρωπο. "Κοίτα, το μόνο που έκανα ήταν να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, τίποτα περισσότερο", έλεγε στον Σον Πεν. "Δεν άρχισα ποτέ εγώ την φασαρία...".

Ναρκισσιστής, οξυδερκής, τελειομανής και επιλεκτικός

Στη διάρκεια της δίκης του Ελ Τσάπο ("ο κοντοπίθαρος" καθώς είναι μόλις 1,64 μ.) αποκαλύφθηκε η βία και η διαφθορά των καρτέλ.

Ο 61χρονος Γκουσμάν, η εμβληματική αυτή προσωπικότητα των μεξικανικών καρτέλ, και ιδίως του καρτέλ Σιναλόα, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς εισαγγελείς, διακίνησε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, εδραιώνοντας την εξουσία του στο Μεξικό μέσω στυγερών δολοφονιών και πολέμων με αντίπαλα καρτέλ.

Πολλοί μάρτυρες, που ήδη εκτίουν ποινές κάθειρξης στις ΗΠΑ ή τελούν υπό την προστασία των αμερικανικών αρχών, περιέγραψαν ενώπιον του δικαστηρίου τον τρόπο λειτουργίας του καρτέλ και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτιζε ο "Ελ Τσάπο": τόσο στο να οργανώσει την εξαγωγή και διακίνηση 155 τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία προς τις ΗΠΑ όσο και στα βίαια εγκλήματα που διαπράττονταν για την εξουδετέρωση των αντίπαλων καρτέλ ή ακόμα και τη διαφθορά της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και της μεξικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να κλείνουν τα μάτια τους.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μεξικού τον περιγράφει ως "εγωκεντρικό, ναρκισσιστή, οξυδερκή, επίμονο, πεισματάρη, τελειομανή, μυστικοπαθή και επιλεκτικό", σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker.

Καλοφαγάς και εκκεντρικός λέγεται ότι κάποτε είχε μπει σε ένα εστιατόριο συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του και αφού ζήτησε από τους πελάτες να παραδώσουν τα κινητά τους πλήρωσε τους λογαριασμούς όλων...

Σοκάρουν οι καταθέσεις: Από βιασμούς ανηλίκων μέχρι… δωμάτια δολοφονιών

Ανάμεσα στα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκε ήταν και η παιδεραστία. Σύμφωνα με έναν μάρτυρα, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη του ο διαβόητος μεγαλέμπορος ναρκωτικών νάρκωνε και στη συνέχεια βίαζε 13χρονα κορίτσια, τα οποία μάλιστα αποκαλούσε..."βιταμίνες".

Ένας άλλος κατέθεσε ότι ο διαβόητος κακοποιός είχε ένα "δωμάτιο φόνων" στην έπαυλή του στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, το οποίο μάλιστα διέθετε ένα σιφόνι για να φεύγει από εκεί το αίμα των θυμάτων και να είναι πιο εύκολο να καθαριστεί ο χώρος...

Άλλος κατέθεσε ότι τον είχε δει να χτυπάει άγρια τουλάχιστον τρεις ανθρώπους προτού τους πυροβολήσει. Έναν από αυτούς τον έθαψε μάλιστα ζωντανό.

Οι κινηματογραφικές αποδράσεις του

Το 1993 παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν δέχτηκε επίθεση από αντίπαλο καρτέλ αλλά συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Η πρώτη του απόδραση από την φυλακή υψίστης ασφαλείας Πουέντε Γκράντε ήταν το 2001. Φέρεται ότι απέδρασε κρυμμένος μέσα σε ένα καλάθι για τα άπλυτα και ότι τον βοήθησαν διεφθαρμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Συνέχισε να διαφεύγει επί 13 χρόνια και εκμεταλλεύτηκε το διάστημα αυτό για να εδραιώσει την "αυτοκρατορία" του. Συνελήφθη εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2014 στην πολιτεία Σιναλόα και φυλακίστηκε στην Αλτιπλάνο του κεντρικού Μεξικού.

Αλλά τον Ιούλιο του 2015 απέδρασε και πάλι μέσα από μια σήραγγα μήκους 1,5 μέτρου που οδηγούσε κατευθείαν κάτω από το κελί του. Η απόδρασή του ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη και λεπτομερής. Η σήραγγα διέθετε εξαερισμό, φωτισμό και σκάλες και η έξοδος ήταν κρυμμένη από ένα εργοτάξιο.

Όμως συνελήφθη και πάλι τον Ιανουάριο του 2016 σε ένα σπίτι σε προάστιο του Λος Μόχις στη Σιναλόα, όπου μόλις είχε εγκατασταθεί. Κατά την έφοδο των μεξικανών πεζοναυτών σκοτώθηκαν πέντε από τους σωματοφύλακές του και εκείνος κατάφερε να το σκάσει αλλά συνελήφθη την ώρα που επιχειρούσε να διαφύγει με αυτοκίνητο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News