ΝΑSA: Η Ευρώπη με… πυρετό

Κόσμος
ΝΑSA: Η Ευρώπη με… πυρετό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέταρτο πιο θερμό έτος, εδώ και 139 χρόνια, το 2018

Το 2018, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης ήταν η τέταρτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 139 χρόνια, οπότε γίνονται οι σχετικές καταγραφές, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, τη NASA. Και αυτό δεν αποτελεί μια απλή στατιστική αλλά ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για μια πραγματικότητα που έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα και στη “γειτονιά” μας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν αποτελούν την πιο σκληρή αλήθεια για το πρόβλημα που γιγαντώνεται χρόνο με τον χρόνο με την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παραθέτει η ΝΑSA στη σχετική ετήσια μελέτη, να βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, η πιο θερμή χρονιά από τότε που υπάρχουν τα σχετικά στατιστικά ήταν το 2016 και ακολούθησαν το 2015 και το 2017. Το 2018 ήταν το τέταρτο πιο θερμό στη σύγχρονη ιστορία, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν τα έτη 2014, 2010, 2013, 2005, 2009 και 1998, σύμφωνα με τη ΝΑSΑ. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η διαπίστωση ότι 18 από τα συνολικά 19 θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί από το 2001, γεγονός που δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό.

Το 2018 η θερμοκρασία της γης αυξήθηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση τιμή που καταγραφόταν στα τέλη του 19ου αιώνα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 2018 η θερμοκρασία της γης αυξήθηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση τιμή που καταγραφόταν στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι μόλις είχαν αρχίσει να διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και καθώς η τάση είναι ολοένα και αυξητική, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει, καθώς δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι για να αποφευχθούν οι χειρότερες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια θερμοκρασία δε θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, τους 11 από τους 12 μήνες του προηγούμενου έτους η θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα “ξέφυγε” επικίνδυνα από τον μέσο όρο. Οι χάρτες που συνοδεύουν τη μελέτη είναι ενδεικτικοί, καταγράφοντας και για την περιοχή μας την εντυπωσιακή εκτίναξη του υδραργύρου σε ξηρά και θάλασσα πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1880-2018. Μάλιστα, το 2018 ήταν η 42η συνεχόμενη χρονιά από το 1977, που οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από τον μέσο όρο για τον 20ό αιώνα.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην ξηρά μετρήθηκαν στην Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία, περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε κανένα ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας μέσα στο 2018 σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε σχέση με τις ηπείρους, η Ευρώπη κατέχει το ρεκόρ για τη χρονιά με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,78°C πάνω από τον μέσο όρο. Ενδεικτικό είναι ότι ο μέσος όρος αύξησης της θερμοκρασίας στην Ευρώπη ήταν 0,12°C ανά δεκαετία, ενώ από το 1981 έχει τετραπλασιαστεί με 0,43°C!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News