Αλεξάντερ Σίλκερκ: Ο πρώτος ναυαγός που αποτέλεσε έμπνευση για τον Ροβινσώνα Κρούσο

Κόσμος
Αλεξάντερ Σίλκερκ: Ο πρώτος ναυαγός που αποτέλεσε έμπνευση για τον Ροβινσώνα Κρούσο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 12 Φεβρουαρίου

Ο πιο διάσημος... ναυαγός!

Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου του 1709, διασώζεται ο Σκοτσέζος ναυτικός Αλεξάντερ Σίλκερκ, έπειτα από 4 χρόνια απόλυτης απομόνωσης στο νησί Φερνάντεζ. Η περιπέτειά του αποτέλεσε την έμπνευση για το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε “Ροβινσώνας Κρούσος”.

Η γέννηση του Αβραάμ Λίνκολν

Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου του 1809 έρχεται στη ζωή ένας από τους πιο διάσημους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο λόγος για τον Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1861 έως το 1865. Εξάλλου, ο Λίνκολν ηγήθηκε πολιτικά των Βορείων στον αμερικανικό εμφύλιο, καταργώντας παράλληλα τον θεσμό της δουλείας.

Στις 14 Απριλίου του 1865, ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ τραυματίζεται βαριά, έπειτα από πυροβολισμό που δέχεται την ώρα που παρακολουθούσε θεατρική παράσταση στην Ουάσινγκτον. Φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του προέδρου ήταν ο ηθοποιός Τζον Μπουθ.

Απομακρυνόμενος από το σημείο του εγκλήματος, ο Μπουθ ακούστηκε να φωνάζει στα Λατινικά “Sic semper tyrannis”, που στα Ελληνικά μεταφράζεται “Ο θάνατος αρμόζει στους τυράννους”. Ο Λίνκολν άφησε την τελευταία του πνοή, μια ημέρα μετά, στις 15 Απριλίου του 1865.

Ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Φεβρουαρίου του 1861, όταν διεξήχθη ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το ματς έγινε στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Σέφιλντ, όπου τέθηκαν αντιμέτωπες η Sheffield F.C. και η Hallam F.C.

1945: Η Συμφωνία της Βάρκιζας

Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου του 1945, υπογράφεται η περίφημη Συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ της κυβέρνησης και του ΕΑΜ. Η Συμφωνία αποτελείτο από 9 άρθρα και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τον αφοπλισμό όλων των ένοπλων σωμάτων της Εθνικής Αντίστασης. Προβλεπόταν, ακόμη, εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού και του στρατού από τους συνεργάτες των ναζί και αμνηστία για όσους έχουν διαπράξει πολιτικά αδικήματα.

Στις 28 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ολοκληρώνεται ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ: Οι αντάρτες παρέδωσαν 100 πυροβόλα, 210 όλμους, 420 πολυβόλα, 1.400 οπλοπολυβόλα, 700 αυτόματα, καθώς και 49.000 τυφέκια και πιστόλια. Η Συμφωνία της Βάρκιζας γρήγορα αμφισβητήθηκε από τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη. Ο θρυλικός Θανάσης Κλάρας, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, δεν πειθάρχησε στη Συμφωνία και τους επόμενους μήνες βγήκε ξανά στο βουνό, συνεχίζοντας το αντάρτικο.

Στις 16 Ιουνίου του ίδιου έτους, όντας περικυκλωμένος από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες, στη Μεσούντα της Άρτας, ο Βελουχιώτης βάζει τέλος στη ζωή του. Ο θάνατός του συνέπεσε χρονικά με την ημέρα που ο “Ριζοσπάστης” κυκλοφόρησε με δημοσίευμα, στο οποίο το ΚΚΕ ανακοίνωνε τη διαγραφή του και τον αποκήρυσσε.

Η Συμφωνία της Βάρκιζας, πάντως, δεν έμελλε να τηρηθεί ποτέ: Μερικούς μήνες μετά, ξεσπά ο Εμφύλιος Πόλεμος. Τον Αύγουστο του 1949, ο Εμφύλιος τερματίζεται με την επικράτηση του Εθνικού Στρατού επί του Δημοκρατικού Στρατού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News