Manchester United: Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου

Κόσμος
Manchester United: Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 από τους 11 παίκτες ομάδας χάθηκαν στο δυστύχημα που συγκλόνισε την Βρετανία

Manchester United: Η τραγωδία του Μονάχου

Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία του Μονάχου, μετά την πτώση του αεροπλάνου που μετέφερε τη θρυλική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Manchester United) στη Βρετανία.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 αεροσκάφος της British Airways προσγειώνεται στο Μόναχο από το Βελιγράδι. Η ομάδα των “μπέμπηδων” επέστρεφαν στη Βρετανία, μετά το ματς με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα, στη Γιουγκοσλαβία. Εκεί, η αρμάδα του Ματ Μπάσμπι είχε αποσπάσει ισοπαλία 3-3, καταφέρνοντας να προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 43 άτομα. Τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου το αεροπλάνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου για ανεφοδιασμό. Το αεροσκάφος επιχειρεί να απογειωθεί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Στις 3:04 μ.μ. (τοπική ώρα), εν μέσω χιονοθύελλας, το ελικοφόρο αεροπλάνο απογειώνεται, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες που είχαν προηγηθεί: Ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σε χωράφι κοντά στο αεροδρόμιο. Από τα συντρίμμια του ανασύρθηκαν νεκροί επτά ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: οι Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν. Επίσης σκοτώθηκαν 7 δημοσιογράφοι, 4 παράγοντες της ομάδας, δύο φίλαθλοι, καθώς και δύο μέλη του πληρώματος.

Λίγες ημέρες αργότερα, άφηνε την τελευταία του πνοή, στο νοσοκομείο του Μονάχου, και ο ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντς. Το τραγικό μαντάτο σόκαρε το φίλαθλο κόσμο της Βρετανίας και όχι μόνο.

Η ομάδα της Γιουνάιτεντ έχασε ξαφνικά 10 από τους ποδοσφαιριστές της (εκτός από τους 8 νεκρούς, άλλοι δύο παίκτες των "κόκκινων διαβόλων" σταμάτησαν το ποδόσφαιρο, καθώς δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν τους βαρύτατους τραυματισμούς τους).

Ωστόσο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε στην κορυφή: Την επόμενη αγωνιστική σεζόν, ο προπονητής Ματ Μπάσμπι ανέλαβε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς “μπέμπηδων”. Το 1967, η ομάδα του Μπάσμπι έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου της Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, επικρατώντας στον τελικό της πορτογαλικής Μπενφίκα με 4-1. Μπροστάρηδες της πρωταθλήτριας Ευρώπης ήταν οι διασωθέντες του δυστυχήματος Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουκς, καθώς και ο νεαρός - τότε - Τζορτζ Μπεστ.

Βίος και πολιτεία του θρυλικού Bob Marley

Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου του 1945, έρχεται στη ζωή ο σπουδαίος Τζαμαϊκανός μουσικός Μπομπ Μάρλεϊ (Bob Marley). Ο Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο δημοφιλής καλλιτέχνης της ρέγκε (reggae) μουσικής. Με τραγούδια όπως τα “Ι shot the sheriff”, “No woman, no cry”, “Three little birds”, “One Love”, "Exodus", "Jamming" και “Redemption Song” κατάφερε να κάνει γνωστή τη ρέγκε στα πέρατα του κόσμου, πουλώντας εκατομμύρια δίσκους ανά την υφήλιο. Τον Ιούλιο του 1977 ο Μάρλεϊ διαγιγνώσκεται με κακοήθες μελάνωμα στο πόδι. Ο ίδιος πίστευε ότι πρόκειται για τραύμα από το ποδόσφαιρο, το οποίο λάτρευε. Αρνείται τον ακρωτηριασμό, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να χορεύει, αλλά και επειδή, σύμφωνα με τους ρασταφαριανούς, «το σώμα πρέπει να είναι ολόκληρο». Τελικά η εξάπλωση του μελανώματος στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό τού προκάλεσε λίγα χρόνια μετά το θάνατό του: Ο Μπομπ Μάρλεϊ έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαΐου του 1981. Ήταν μόλις 36 ετών. Τα τελευταία λόγια που απηύθυνε, πριν ξεψυχήσει, στο γιο του Ziggy ήταν «Money can’ t buy life» («Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή»). Η κηδεία του έγινε στην Τζαμάικα: Ο Μάρλεϊ αποτεφρώθηκε σε περιοχή κοντά στο πατρικό του σπίτι μαζί με την κιθάρα του, μια μπάλα ποδοσφαίρου, ένα μεγάλο κλαδί κάνναβης, ένα δαχτυλίδι που του είχε δωρίσει ο πρίγκιπας της Αιθιοπίας Asfa Wossen και μια Βίβλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News