Πωλ Νιούμαν: Ο θρυλικός γόης του Χόλιγουντ που προτάθηκε για 9 Όσκαρ

Κόσμος
Πωλ Νιούμαν: Ο θρυλικός γόης του Χόλιγουντ που προτάθηκε για 9 Όσκαρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου του 1925 γεννιέται στο Οχάιο ο διάσημος ηθοποιός

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Ιανουαρίου του 1925, όταν γεννιέται στο Οχάιο των ΗΠΑ ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών.

Ο λόγος για τον Πωλ Νιούμαν, τον επονομαζόμενο «γόη του Χόλιγουντ», ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στη μεγάλη οθόνη στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Συμμετείχε σε περισσότερες από 50 ταινίες και προτάθηκε συνολικά 9 φορές για Όσκαρ. Κατάφερε να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο μία φορά, το 1987, για τη συμμετοχή του στο “Χρώμα του χρήματος”, όπου συμπρωταγωνίστησε με τον νεαρό τότε Τομ Κρουζ. Ένα χρόνο νωρίτερα, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τού απένειμε τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική προσφορά του στην 7η Τέχνη.

Ο Πολ Νιούμαν συνεργάστηκε με τους πιο σπουδαίους σκηνοθέτες: Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Τζον Χιούστον, ο Ρόμπερτ Άλτμαν, ο Σίντνεϊ Λιουμέτ, ο Μάρτιν Σκορσέζε και οι αδελφοί Κοέν είναι μερικοί μόνο εξ αυτών. Ο έρωτας της ζωής του ήταν η ηθοποιός Τζόαν Γούντγουορντ, με την οποία γνωρίστηκε το 1958. Μαζί της έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Πωλ Νιούμαν πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2008, στη φάρμα του στο Κονέκτικατ, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Η ιστορική Διάσκεψη στη Βοστίτσα

Σαν σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου του 1821, ξεκινά η ιστορική Διάσκεψη της Βοστίτσας, στο Μοριά. Εκεί, ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους πρόκριτους ότι ο εθνικός ξεσηκωμός εναντίον των Οθωμανών έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου. Η αντίστροφη μέτρηση για την Ελληνική Επανάσταση είχε ξεκινήσει...

Οι εθνικές εκλογές του 1936

Στις 26 Ιανουαρίου του 1936 πραγματοποιούνται στη χώρα βουλευτικές εκλογές. Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη με το σύστημα της απλής αναλογικής και τη συμμετοχή συνολικά 1.278.085 ψηφοφόρων. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Σοφούλη με 37,26% και ακολούθησαν το Λαϊκό Κόμμα με 22,10%, η Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωση με 19,89%, το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) με 5,76% και ο Δημοκρατικός Συνασπισμός με 4,21%. Οι εκλογές της 26ης Γενάρη ήταν οι τελευταίες εκλογές του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα. Ήταν επίσης οι πρώτες εκλογές που “χάρισαν” στο Κομμουνιστικό Κόμμα την είσοδο στη Βουλή. Καθώς δεν κατάφερε να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Δεμερτζής παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι και τον θάνατό του τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Στις 13 Απριλίου αναλαμβάνει την πρωθυπουργία ο Ιωάννης Μεταξάς, στηριζόμενος στις ψήφους και της βενιζελικής παράταξης. Στις 4 Αυγούστου του 1936 ο Μεταξάς ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος της Ελλάδας και επέβαλε δικτατορία.

Τα 56α γενέθλια του Μουρίνιο

Σαν σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου του 1963, γεννιέται στο Σετουμπάλ της Πορτογαλίας ο Ζοζέ Μάριο ντος Σάντος Φέλιξ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος προπονητής ποδοσφαίρου, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 56 του χρόνια, έχει κατακτήσει δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ, μία φορά το Κύπελλο UEFA, ενώ έχει πάρει πρωτάθλημα και κύπελλο σε τέσσερις διαφορετικές χώρες: Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News