Πώς σχολίασαν διεθνή μέσα και τα Σκόπια την ψήφο εμπιστοσύνης

Κόσμος
Πώς σχολίασαν διεθνή μέσα και τα Σκόπια την ψήφο εμπιστοσύνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Βλέπουν" εκλογές Μάρτιο ή Μάιο

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, εκτιμούν τα περισσότερα ειδησεογραφικά ΜΜΕ των Σκοπίων.

Τα ΜΜΕ θυμίζουν ότι τα Σκόπια, με ρηματική διακοίνωση προς την Αθήνα, ενημέρωσαν και επίσημα ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε "Βόρεια Μακεδονία".

Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Για μια «παθιασμένη ομιλία» που έκανε την Τρίτη στο ελληνικό κοινοβούλιο ο κος Τσίπρας κάνουν λόγο στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας επίσης τον «καταλυτικό ρόλο» που διαδραμάτισε στις εξελίξεις η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τσίπρα σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την οποία ζήτησε από τους Έλληνες βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνησή του για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της τετραετούς θητείας της.

 «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την έγκριση για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει στο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το πέρας της ψηφοφορίας ότι η «ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια ψήφος σταθερότητας για τη χώρα».

«Ο Τσίπρας κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, ετοιμάζεται για την νέα πρόκληση», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Bloomberg.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης και ο δρόμος πλέον ανοίγει για το κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία με την FYROM», υπογραμμίζει το Euronews.

Την είδηση αναδημοσιεύουν σύμφωνα με το iefimerida.gr μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το Al Jazzera, και το abc news.

Die Welt: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε ψήφο εμπιστοσύνης 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, γράφει η γερμανική Die Welt. Το κοινοβούλιο της Αθήνας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Τσίπρα την Τετάρτη το βράδυ. 151 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Τσίπρα και 148 ήταν κατά .

«Ο Τσίπρας είχε θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης λόγω της διαμάχης για μια συμβιβαστική συμφωνία με την “Μακεδονία”» γράφει η Die Welt και προσθέτει:

«Η διαμάχη προκλήθηκε κυρίως λόγω του συμβιβασμού για το όνομα που ο Τσίπρας διαπραγματεύτηκε με την πΓΔΜ. Ως εκ τούτου, η γειτονική χώρα θα πρέπει να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, αυτός ο συμβιβασμός δεν γίνεται δεκτός από τους Έλληνες συντηρητικούς και τους εθνικιστές», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα .

FAZ: Ο Τσίπρας κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης για τη μετονομασία της «Μακεδονίας»

«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε οριακά ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή» γράφει η γερμανική FAZ προσθέτοντας ότι 151 από τους 300 βουλευτές υποστήριξαν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Αυτή η απόφαση μπορεί να σταματήσει τη διαμάχη στην Ελλάδα για το νέο όνομα της Μακεδονίας», εκτιμά η FAZ.

Der Spiegel: Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών

151 βουλευτές σε σύνολο 300 στο ελληνικό κοινοβούλιο υποστήριξαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, γράφει το περιοδικό Der Spiegel. «Τώρα μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία με τη Μακεδονία , η οποία πρόκειται να τερματίσει μια διαφωνία δεκαετιών» τονίζει το γερμανικό περιοδικό.

«Ο Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου λόγω της διαφωνίας του για τη συμφωνία με τη "Μακεδονία"», γράφει το Spiegel και προσθέτει ότι και «η αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία απορρίπτει τη συμφωνία του Τσίπρα με την πΓΔΜ»

Εκλογές πριν τον καλοκαίρι βλέπει η Bild -Μάρτιο ή Μάιο

Εκλογές πριν τον Οκτώβριο -πριν το καλοκαίρι συγκεκριμένα- βλέπει η γερμανική Bild. 

Το δημοσιεύμετα της Bild σημείωνει ότι είναι σαφές, ήδη πριν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα θα πάει νωρίτερα σε εκλογές, καθώς ο «Τσίπρας δεν έχει κότσια να αντέξει το καλοκαίρι και δεν θέλει να περιμένει το φθινόπωρο». 

«Η κερδισμένη ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι λοιπόν το τέλος. Είναι μόνο η αρχή. Διότι ο Τσίπρας βρίσκεται χωρίς δική του πλειοψηφία», προσθέτει.  

Το μόνο ερώτημα κάτα την Bild είναι το πότε θα γίνουν οι εκλογές. 

Επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με το γερμανικό μέσο είναι να γίνουν οι εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάιο, χωρίς, όμως, να αποκλείεται να γίνουν και το Μάρτιο, αν ο Τσίπρας χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή για τις Πρέσπες, αν και κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει και η Bild δεν φαίνεται, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει η απαιτούμενη ψηφοφορία. 

Η Bild ωστόσο εκφράζει και την άποψη ότι οι επερχόμενες εκλογές ίσως δεν είναι ικανές να φέρουν στη χώρα μια νέα κυβέρνηση λόγω κατακερματισμένου πολιτικού τοπίο και έτσι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνου και νέες, ενδεχόμενο το οποίο επικίνδυνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωζώνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News