default-image

Η ταραχώδης ζωή του διάσημου μαφιόζου Αλ Καπόνε

Κόσμος
Η ταραχώδης ζωή του διάσημου μαφιόζου Αλ Καπόνε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βίος και πολιτεία του Αλ Καπόνε

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Ιανουαρίου του 1899, όταν έρχεται στη ζωή, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο πιο διάσημος μαφιόζος όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Άλφονς Γκάμπριελ Καπόουν, γνωστό σε όλους ως Αλ Καπόνε (Al Capone).

Οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Ιταλία, οι οποίοι έφτασαν στις ΗΠΑ πέντε χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού τους. Ο Αλ Καπόνε εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 14 ετών κι εντάχθηκε σε μια συμμορία, με την οποία μετακόμισε στο Σικάγο. Παράλληλα ανέπτυξε σχέσεις και με μια άλλη συμμορία: Με τη συνδρομή του Καπόνε, οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν στο λαθρεμπόριο μπίρας, τη μαστροπεία και τα παράνομα στοιχήματα. Τα επόμενα χρόνια, ο Αλ αναλαμβάνει τα ηνία της συμμορίας του και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’20 το όνομά του βρισκόταν στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς στη χώρα. Τον Φεβρουάριο του 1929 μπήκε στο στόχαστρο των Αρχών, όταν άνδρες του, οι οποίοι είχαν μεταμφιεστεί σε αστυνομικούς, εξόντωσαν αντίπαλη συμμορία. Ο ίδιος είχε άλλοθι, καθώς εκείνο το διάστημα βρισκόταν στη Φλόριντα και τελικά τη “γλίτωσε” με χρηματική εγγύηση 5.000 δολαρίων.

Τον Μάιο του ίδιου έτους συνελήφθη για παράνομη οπλοφορία, ωστόσο αποφυλακίστηκε μερικούς μήνες αργότερα, λόγω καλής διαγωγής. Ωστόσο, οι οικονομικές Αρχές ξεκίνησαν να ελέγχουν ενδελεχώς τα οικονομικά τού Αλ Καπόνε, ο οποίος καταδικάστηκε τελικά το 1932 σε κάθειρξη 11 ετών (και πρόστιμο 50.000 δολαρίων) για φοροδιαφυγή. Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 εμφάνισε για πρώτη φορά συμπτώματα άνοιας, τα οποία πιθανότατα οφείλονταν στη σύφιλη που είχε περάσει σε νεαρή ηλικία. Ο μαφιόζος αποφυλακίζεται τον Νοέμβριο του 1939, ωστόσο, λόγω της κλονισμένης υγείας του, δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στο Σικάγο, όπου μεσουρανούσε τα προηγούμενα χρόνια. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Φλόριντα, ζώντας κοντά στους συγγενείς του, μέχρι και τον Ιανουάριο του 1947, οπότε και άφησε την τελευταία του πνοή.

1991: Όταν “ξέσπασε” η “Καταιγίδα της Ερήμου”

Σαν σήμερα, στις 17 Ιανουαρίου του 1991, ξεκινά η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Ιράκ. Η περίφημη επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου” είχε ως στόχο την απελευθέρωση του Κουβέιτ, το οποίο ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε προσαρτήσει στα εδάφη της χώρας του. Το βράδυ της 17ης Γενάρη, πάντως, το Ιράκ εκτόξευσε πυραύλους Scud εναντίον του Ισραήλ, το οποίο ωστόσο δεν ενεπλάκη στον πόλεμο μετά από σχετικές παραινέσεις των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής υποδομής του Ιράκ είχε καταστραφεί την πρώτη εβδομάδα των αεροπορικών επιχειρήσεων. Οι χερσαίες επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του Κουβέιτ ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου και διήρκεσαν μόλις 100 ώρες: Τόσο ήταν το διάστημα το οποίο χρειάστηκαν οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοι για να απελευθερώσουν το Κουβέιτ. Τελικά, στις 27 του Φλεβάρη κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός και ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου έλαβε τέλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News