Τι κάνουν οι Ρωσίδες γιαγιάδες για να αντισταθμίσουν τις χαμηλές συντάξεις τους

Κόσμος
Τι κάνουν οι Ρωσίδες γιαγιάδες για να αντισταθμίσουν τις χαμηλές συντάξεις τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν το πλέξιμο και το Διαδίκτυο συμμαχούν

Δεν έχουν καμιά εξοικείωση με το Internet, ωστόσο μερικές Ρωσίδες γιαγιάδες καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πωλούν πλεκτά σκουφιά, κάλτσες και εσάρπες ώστε να αντισταθμίσουν τις χαμηλές συντάξεις τους.

Για τις 40 πλέκτριες που μετέχουν στον λογαριασμό Granny's στο Instagram (@russiangrannies), ούτε λόγος να περάσουν ώρες, όπως πολλοί ηλικιωμένοι στη Ρωσία σε ένα πεζοδρόμιο στο διαπεραστικό κρύο της Αγίας Πετρούπολης ελπίζοντας να πουλήσουν ένα πλεκτό για μερικά ρούβλια.

Ο καρπός της δουλειάς τους προβάλλεται στη σχεδόν επαγγελματικού τύπου σελίδα, με φωτογραφίες όπου ποζάρουν μοντέλα περιοδικών μόδας, και πωλείται συχνά αντί δεκάδων ευρώ.

Η πρωτοβουλία εγκαινιάστηκε πριν από μερικούς μήνες στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική πόλη, με στόχο να βοηθήσει γυναίκες από 55 έως 87 ετών που μετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και να αναδείξει εκ νέου τον ιερό ρόλο της μπάμπουσκα», εξηγεί η εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας, η 27χρονη Γιούλια Αλίεβα.

«Η μπάμπουσκα έχει βασικό ρόλο στην οικογένεια, αυτή φυλάει τα εγγόνια, μαγειρεύει πολλά φαγητά και πλέκει κάλτσες. Αλλά η σύνταξή της είναι μικρή. Και όπως οι άλλοι ηλικιωμένοι, δυσκολεύεται να συνεχίσει την κοινωνική της ζωή και να βρει δουλειά μόλις συνταξιοδοτηθεί», λέει η Αλίεβα, που έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και η 85χρονη γιαγιά της μετέχει στο πρόγραμμα.

Η συχνά πολύ επισφαλής κατάσταση των ηλικιωμένων στη Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αυξήσει σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 55 στα 60 έτη για τις γυναίκες και από τα 60 στα 65 έτη για τους άνδρες, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το μέτρο έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News