Υπέκυψε στα τραύματά του ο Δήμαρχος του Γκντανσκ

Κόσμος
Υπέκυψε στα τραύματά του ο Δήμαρχος του Γκντανσκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς, ο φιλελεύθερος δήμαρχος της πολωνικής πόλης Γκντανσκ, υπέκυψε χθες στα τραύματά του, την επομένη της επίθεσης με μαχαίρι που δέχτηκε κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης.

Ο Αντάμοβιτς δέχτηκε την επίθεση ενώ παρακολουθούσε την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση “Μεγάλη Ορχήστρα των Χριστουγέννων”, όπου εθελοντές συγκεντρώνουν χρήματα για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για νοσοκομεία.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν έναν άνδρα να φωνάζει «Ο Αντάμοβιτς είναι νεκρός», καθώς ορμούσε στη σκηνή και μαχαίρωνε τον δήμαρχο. Μιλώντας από το μικρόφωνο προτού συλληφθεί, ο άνδρας κατηγόρησε το κόμμα στο οποίο ανήκε προηγουμένως ο δήμαρχος ότι τον έβαλε στη φυλακή και είπε ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Ο Αντάμοβιτς υποβλήθηκε από τους γιατρούς σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση μετά το συμβάν, όπως μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ΡΑΡ, με τους γιατρούς να ανακοινώνουν ότι είχε χάσει τεράστια ποσότητα αίματος, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να ανταποκρίνονται στην έκκληση για δωρεά αίματος.

Πολιτικοί απ’ όλο το πολιτικό φάσμα στην Πολωνία καταδίκασαν την επίθεση με μαχαίρι, περιλαμβανομένων μελών του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), όπως ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάκιμ Μπρουντζίνσκι.

Ο Αντάμοβιτς ήταν γνωστός για την αντίθεσή του στις πολιτικές του PiS. Υπεραμυνόταν των πρωτοβουλιών του να ενθαρρύνει τους μετανάστες να αναζητούν καταφύγιο στην πόλη αυτή της Βόρειας Πολωνίας και της υποστήριξής του σε μια εκστρατεία διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, απέναντι στις προσπάθειες του PiS να αυξήσει τον έλεγχο στο δικαστικό σώμα και σε άλλα σώματα.

Ο Αντάμοβιτς ήταν ένας από τους δημάρχους με τη μεγαλύτερη θητεία στην Πολωνία, καθώς εκλεγόταν πρόεδρος στο Γκντανσκ από το 1998. Στις δημοτικές εκλογές του 2018 είχε εξασφαλίσει το 65% των ψήφων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News