Σε δημόσια διαβούλευση το θέμα της ώρας στην Ευρώπη

Κόσμος
Σε δημόσια διαβούλευση το θέμα της ώρας στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη θερινή ώρα φαίνεται ότι επιλέγει η πλειονότητα των Ευρωπαίων με πάνω από το 80% των πολιτών που έλαβε μέρος στη δημόσια διαβούλευση να τάσσεται υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας

Παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των  κρατών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες το κλίμα και την ηλιοφάνεια, εδώ και πολλές δεκαετίες υπάρχει η συμφωνία κάθε τέλος Οκτωβρίου όλοι οι Ευρωπαίοι να πηγαίνουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω και κάθε τέλος Μαρτίου, μία ώρα μπροστά.

Η ρύθμιση των ρολογιών ξεκίνησε υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η αλλαγή της ώρας ωστόσο σήμερα φαίνεται πως διχάζει με ομάδα ευρωβουλευτών από όλους τους πολιτικούς χώρους να προσπαθεί να πείσει την Κομισιόν να αναθεωρήσει την οδηγία.

Την άποψη αυτή φαίνεται ότι συμμερίζεται μεγάλη μερίδα ευρωπαίων πολιτών. Στη δημόσια διαβούλευση περισσότεροι από το 80%, τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας και υπέρ της μονιμοποίησης της θερινής ώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις χώρες να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, τον επόμενο Μάρτιο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα γυρίσουν τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News