Τρομοκρατία: Περισσότερες από 75 χιλ. συλλήψεις το ’18 στην Τουρκία

Κόσμος
Τρομοκρατία: Περισσότερες από 75 χιλ. συλλήψεις το ’18 στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 75.000 συλλήψεις για «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις το 2018, στη γειτονική Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 75.239 ανθρώπους το 2018 για υποτιθέμενες διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Λίγο παραπάνω από 52.000 συλλήψεις έγιναν με κατηγορίες για φερόμενες διασυνδέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO), τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και ζητά επίμονα από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος ο Γκιουλέν, την έκδοσή του.

Παρά τις διαψεύσεις του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση να συλλαμβάνουν και να κρατούν φερόμενα μέλη του δικτύου FETO.

Μόνο σήμερα, ο επικεφαλής του εισαγγελικού γραφείου της τουρκικής πρωτεύουσας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 60 μέλη προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, με 31 να έχουν ήδη συλληφθεί, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τουλάχιστον 19.000 συνελήφθησαν αυτό το έτος με κατηγορίες περί «τρομοκρατικών» διασυνδέσεων με το - εκτός νόμου - Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και περισσότεροι από 3.000 για φερόμενες σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Παράλληλα το υπουργείο επισήμανε ότι το 2018 ξεκίνησαν έρευνες για παραπάνω από 42.000 λογαριασμούς χρηστών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κατηγορίες για διασπορά «τρομοκρατικής» προπαγάνδας , υποκίνηση μίσους και προσβολές πολιτικών προσωπικοτήτων.

Συνολικά, 18.376 χρήστες διώκονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News