Ινδονησία: Πάνω από 280 οι νεκροί από το τσουνάμι - Προειδοποιούν για νέα παλιρροϊκά κύματα

Κόσμος
Ινδονησία: Πάνω από 280 οι νεκροί από το τσουνάμι - Προειδοποιούν για νέα παλιρροϊκά κύματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 1.000 οι τραυματίες  

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία.

Ο αριθμός των θυμάτων από το τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ινδονησία, αυξήθηκε σε 281 νεκρούς και άλλους πάνω από 1.000 τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της ασιατικής χώρας.

«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προεξόφλησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως τουλάχιστον 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.

Το τσουνάμι έπληξε απροειδοποίητα το βράδυ του Σαββάτου τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα, του Άνακ Κρακατόα.

Ομάδες εφοδιασμένες με μηχανήματα έργου και άλλο βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα βρουν επιζήσαντες.

Προειδοποιούν για νέα παλιρροϊκά κύματα

Ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να πλήξουν την περιοχή νέα θανάσιμα σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η υποθαλάσσια κατολίσθηση, που “γέννησε” το παλιρροϊκό κύμα, προκλήθηκε από ένα ηφαίστειο “συνήθη ύποπτο” για την Ινδονησία και ολόκληρο τον κόσμο, το Ανάκ Κρακατόα, που στη γλώσσα της χώρας σημαίνει “το παιδί του Κρακατόα”. Πρόκειται για το ηφαίστειο που εξερράγη με παγκόσμιες συνέπειες το 1883, στην καλδέρα του οποίου αναδύθηκε το 1927 το Ανάκ Κρακατόα, που εξερράγη προχθές Σάββατο.

Πρόκειται για ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας, χώρας που βρίσκεται στο λεγόμενο “δαχτυλίδι της φωτιάς”, το οποίο συνεχίζει να βρυχάται, με συνέπεια το Διεθνές Κέντρο Πληροφοριών για Τσουνάμι να διατηρήσει τουλάχιστον μέχρι σήμερα ενεργή την προειδοποίηση για τον κίνδυνο νέων παλιρροϊκών κυμάτων. Δεν ήταν όμως μόνο η υποθαλάσσια κατολίσθηση που δεν προειδοποίησε, όπως το σεισμικό τσουνάμι, τον κόσμο είτε με τα σεισμικά κύματα που γίνονται αντιληπτά από αισθητήρες, είτε με την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας. Η πανσέληνος έδρασε ενισχυτικά της καταστροφής, καθώς προκάλεσε παλίρροια, με αποτέλεσμα υψηλότερη στάθμη της θάλασσας, που πρόσθεσε ένα επιπλέον μέτρο στα δύο του αρχικού παλιρροϊκού κύματος το οποίο προκλήθηκε.

Κατά ένα τραγικό τρόπο, οι Αρχές της χώρας έκαναν αρχικά λόγο για πλημμυρίδα, ζητώντας από τον κόσμο να μην πανικοβληθεί, με το τραγικό λάθος να αναγνωρίζεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όταν πια ήταν πολύ αργά.

«Τρέξαμε προς το δάσος»

Ο φωτογράφος Οϊστάιν Άντερσεν αφηγήθηκε στο Facebook ότι έβγαζε φωτογραφίες από το ηφαίστειο στην Ιάβα, όταν το τσουνάμι έπληξε την περιοχή.

«Ξαφνικά, είδα ένα τεράστιο κύμα. Έπρεπε να τρέξω, καθώς το κύμα έπληξε την παραλία, πλημμυρίζοντας τα πάντα σε απόσταση 15-20 μέτρων. Το επόμενο κύμα εισήλθε στην περίμετρο του ξενοδοχείου όπου βρισκόμουν».

Ο Άσεπ Περγκανγκάτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την παραλία Καρίτα το Σάββατο το βράδυ με την οικογένειά του, περιέγραψε πως είδε αυτοκίνητα να «παρασύρονται για μια απόσταση 10 μέτρων».

«Τα κτήρια στην παραλία καταστράφηκαν, δέντρα και κολόνες ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν, καταλήγοντας στο έδαφος», είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εφιάλτης του Σεπτέμβρη

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου φέτος, στην πόλη Παλού στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, μετά από σεισμό 7,5 βαθμών τουλάχιστον 1.234 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τσουνάμι που προκλήθηκε, με τις Αρχές να αίρουν την προειδοποίηση για το παλιρροϊκό κύμα λίγη ώρα πριν εκείνο χτυπήσει με σφοδρότητα το νησί.

Κατά τραγική ειρωνεία, το τσουνάμι του Σεπτέμβρη είχε χτυπήσει την Παλού την ώρα που στην παραλία λάμβανε χώρα μια συναυλία. Και προχθές Σάββατο, σε μια από τις πληγείσες περιοχές, την παραλία Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, ένα συγκρότημα έδινε συναυλία για το προσωπικό και τις οικογένειες της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος, για τον αποχαιρετισμό της χρονιάς. Το παλιρροϊκό κύμα χτύπησε απροειδοποίητα, παρασύροντας στον θάνατο τέσσερα μέλη της μπάντας και δεκάδες θεατές.

Το τσουνάμι “χτύπησε” πολλές ακτές των νήσων Σουμάτρα και Ιάβα, όπου βρίσκονται και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες πολίτες ανάμεσα στα θύματα και στους τραυματίες και ότι παρακολουθεί την κατάσταση και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Τζακάρτα, καθώς και με τις αρμόδιες Aρχές της χώρας. 

Το τσουνάμι τα Χριστούγεννα του 2004

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από έναν υποθαλάσσιο σεισμό 9,3 ρίχτερ ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας, τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες στον πλανήτη, προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων σε 14 χώρες του Ινδικού Ωκεανού, εκ των οποίων 168.000 στην Ινδονησία. Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του είδους στη σύγχρονη ιστορία.

Σημειώνεται ότι η Ινδονησία, τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, με πάνω από 260 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές στη Γη. Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή “δακτύλιο της φωτιάς”, καθώς τέμνονται τεκτονικές πλάκες και προκαλούν μέρος των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών του πλανήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News