Κόσμος

Το «μυστικό» των Τριών Μάγων με τα δώρα

Πώς οι Πέρσες ιερείς έγιναν χριστιανοί Άγιοι

Απαραίτητο στοιχείο κάθε ιστορίας που έχει να κάνει με τα Χριστούγεννα αποτελούν οι Τρεις Μάγοι με τα δώρα, οι τρεις σοφοί που έφεραν τα δώρα στον νεογέννητο Χριστό δίνοντας το στίγμα της μεγάλης εκείνης στιγμής στην ανθρώπινη ιστορία. Η ιστορία τους έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ιστορικής έρευνας εδώ και αιώνες, χωρίς ωστόσο το παζλ να έχει πλήρως συμπληρωθεί.

Το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο αφηγείται ότι μάγοι από την Ανατολή, οδηγούμενοι από τα αστέρια, μετέβησαν στη Βηθλεέμ για να αναζητήσουν τον νεογέννητο βασιλιά των Ιουδαίων. Τον βρήκαν σε ένα στάβλο και έδωσαν στον νεογέννητο Ιησού τα δώρα τους, δηλαδή χρυσό, λιβάνι και μύρο. Τι ήταν όμως αυτοί οι περίφημοι Μάγοι;

Με τον όρο “μάγος”, ειδικά όταν προέρχονταν από την Ανατολή, οι αρχαίοι Έλληνες περιγράφουν μέλη κάστας ιερέων από την Περσία. Υπηρετούσαν τη θρησκεία που είχε ιδρύσει ο αρχαίος Ιρανός προφήτης Ζωροάστρης. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ανέφερε τους Μάγους ως ένδειξη ότι ακόμη και οι εχθροί της αυτοκρατορίας αναγνώρισαν τη γέννηση του Μεσσία.

Ο Οριγένης (περίπου 185-255 μ.Χ.) μίλησε για πρώτη φορά για «τρεις μάγους». Ο Τερτυλιανός (περίπου 160-225 μ.Χ.) αποκάλεσε τους μάγους για πρώτη φορά ως βασιλιάδες. Από τον 6ο αιώνα, δίνονται τα ονόματα των Τριών Μάγων: Κασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ. Στην τέχνη ο Κασπάρ μεταφέρει στη φάτνη το μύρο, ο Μελχιόρ τον χρυσό και ο Μπαλτάσαρ το λιβάνι. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει όμως και η ιστορία των λειψάνων των Τριών Μάγων, που θεωρείται ότι βρίσκονται στην Κολωνία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η Αγία Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, μετέφερε από τους Αγίους Τόπους στην Κωνσταντινούπολη όχι μόνο τον Τίμιο Σταυρό, αλλά και τα οστά των Τριών Μάγων, τα οποία, σύμφωνα με αναφορές από τον 12ο αι., στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με άγνωστο τρόπο στο Μιλάνο.

Κατά την κατάκτηση του Μιλάνου το 1162, τα οστά των Τριών Μάγων βρέθηκαν στην κατοχή του αυτοκράτορα Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσα, ο οποίος τα έδωσε στον καγκελάριό του Ραϊνάλδο φον Ντάσελ, που ήταν επίσης Αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας. Τα οστά μεταφέρθηκαν στην Κολωνία, η οποία έγινε σύντομα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα προσκυνήματος. Δεδομένου ότι ο παλιός καθεδρικός ναός ήταν μικρός για τους χιλιάδες των προσκυνητών, αποφασίστηκε το 1225 να ανεγερθεί ένα νέο κτήριο, στο οποίο θα κατασκευαζόταν και μια γιγαντιαία λειψανοθήκη. Στις αρχές του 13ου αιώνα, ο Νικόλαος του Βερντούν δημιούργησε ένα παρεκκλήσι για τα οστά, το οποίο είναι ένα από τα εξαιρετικά έργα του Μεσαίωνα. Οι ιστορικοί εκφράζουν πάντως σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν τα λείψανα που λατρεύονταν στην Κολωνία είναι γνήσια, σύμφωνα με την “Die Welt”. Θέτουν το ερώτημα αν όλη η ιστορία ήταν απλώς μια επιδέξια κίνηση του Μπαρμπαρόσα και του Ραϊνάλδου φον Ντάσελ για να ενισχύσουν τη θέση τους στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο ιστορικός Ραλφ Λούτζεσβαλμπ αμφιβάλλει μάλιστα για τη μεταφορά των οστών από το Μιλάνο, καθώς δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία.

Η Καθολική Εκκλησία για τους Τρεις Μάγους

Η Καθολική Εκκλησία τιμά τη γιορτή των Μάγων στις 6 Ιανουαρίου, στα Θεοφάνια, επειδή η γέννηση του Θεανθρώπου αποκαλύφθηκε στον κόσμο. Οι Μάγοι είναι επίσης σεβαστοί ως άγιοι προστάτες ταξιδιωτών, προσκυνητών και εμπόρων. Ήδη από τον Μεσαίωνα, σε πολλές περιοχές, τα παιδιά πήγαιναν στη διάρκεια των Θεοφανίων από σπίτι σε σπίτι δίνοντας ευχές και παίρνοντας δώρα. Στη Γερμανία, από το 1958, η Ομοσπονδία της γερμανικής Καθολικής Νεολαίας (BDKJ) συγκρότησε τους λεγόμενους “Τραγουδιστές των Αστεριών - ομάδες νεαρών παιδιών που τραγουδούν τα κάλαντα στα Θεοφάνια και συγκεντρώνουν χρήματα για τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου. Αναγράφουν μάλιστα στις πόρτες του σπιτιού τα αρχικά “C+M+B” (“Christ Μansionem Βenedicat”, δηλαδή “ο Χριστός ευλογεί αυτό το σπίτι”), τα οποία παράλληλα είναι τα αρχικά των Κασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ, υπενθυμίζοντας τα παραδοσιακά ονόματα των Τριών Μάγων από την Περσία. Η δράση αυτή υποστηρίζεται επίσης από όλους τους καγκελάριους από το 1984, όταν ο Χέλμουτ Κολ ξεκινούσε με αυτόν τον τρόπο την αρχή κάθε έτους στην Καγκελαρία. Το 2017, οι “Τραγουδιστές των Αστεριών” συγκέντρωσαν περίπου 46,8 εκατομμύρια ευρώ (550.000 ευρώ περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος). Η πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκε, μάλιστα, από το 2015 στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια