«Κίτρινα γιλέκα»: Διάγγελμα Μακρόν μετά τα νέα βίαια επεισόδια στο Παρίσι

Κόσμος
«Κίτρινα γιλέκα»: Διάγγελμα Μακρόν μετά τα νέα βίαια επεισόδια στο Παρίσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, θα απευθύνει διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό στις 9 το βράδυ

Το νέο επεισοδιακό σαββατοκύριακο στο Παρίσι μετά τις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” αναγκάζει τη γαλλική κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση. Ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να σπάσει τη σιωπή του και το επιτελείο του επεξεργάζεται όλα τα σενάρια δημοσιονομικών κυρίως μέτρων, που θα επιχειρήσουν να σβήσουν τη “φωτιά” που έχει ανάψει.

Την ίδια στιγμή, το Παρίσι μετράει τις πληγές του: «Καταστροφή για το εμπόριο, καταστροφή για την οικονομία», όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ, περπατώντας στις ρημαγμένες γειτονιές του Παρισιού, έπειτα από μια ακόμη ταραχώδη νύχτα. Και επίσης ζημιά στο προφίλ της πόλης, όπως πρόσθεσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό. Βλέποντας ότι η υπαναχώρηση στο θέμα της επιβολής του φόρου καυσίμων δεν ήταν αρκετή, η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα ευρύ σχέδιο με το οποίο θα προσπαθήσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ή, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν, «ο πρόεδρος (...) πρέπει να κατευθυνθεί προς ένα νέο απαραίτητο κοινωνικό συμβόλαιο».

Όπως ανακοινώθηκε αργά χθες από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό απόψε, στις 9 ώρα Ελλάδας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την αναμενόμενη παρέμβαση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που θα δεχτεί σήμερα το πρωί κοινωνικούς εταίρους και βουλευτές, αναμένεται να ανακοινώσει «συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό. Το κίνημα, ωστόσο, δεν υποχωρεί και δηλώνει με ανάρτηση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ότι θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο, κάνοντας μάλιστα λόγο για την «τελική επίθεση», υπονοώντας ότι οι διαδηλώσεις της νέας εβδομάδας θα είναι ιδιαίτερα μαχητικές.

Στους δρόμους του Παρισιού κατέβηκαν προχθές Σάββατο για να διαδηλώσουν 136.000 άνθρωποι για τέταρτο συνεχόμενο σαββατοκύριακο και, αν και τα επεισόδια δεν ήταν τόσο εκτεταμένα όσο μία εβδομάδα πριν, η εικόνα ενός Παρισιού στις φλόγες προκάλεσε εκ νέου παγκόσμια αίσθηση και αναταράξεις ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγω για μια «πολύ θλιβερή μέρα», γράφοντας μεταξύ άλλων στο Twitter «διαδηλώσεις και ταραχές παντού στη Γαλλία» και «οι διαδηλωτές φωνάζουν “θέλουμε τον Τραμπ”».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αμφισβήτησε πως τέτοιες δηλώσεις υπέρ του Τραμπ ακούστηκαν στις διαδηλώσεις, ενώ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο: «Εμάς δε μας πέφτει λόγος για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και ευχόμαστε αυτό να είναι αμοιβαίο».

«Τα “κίτρινα γιλέκα” δε διαδήλωσαν στα Αγγλικά απ’ ό,τι γνωρίζω και για να σας τα πω όλα, οι εικόνες που εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπου ακουγόταν “We want Trump” (“Θέλουμε τον Τραμπ”) ήταν εικόνες που είχαν ληφθεί στο Λονδίνο, σε μια επίσκεψη του προέδρου Τραμπ πριν από μερικούς μήνες», είπε ο Λεντριάν.

Στις εξελίξεις παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ευθύνεται για τις διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων” που συγκλονίζουν τη Γαλλία, και προέτρεψε τις Βρυξέλλες να δώσουν βάση στα γεγονότα που εκτυλίσσονται. Σημειώνεται ότι ο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με τον Μακρόν κατά το παρελθόν με επίκεντρο τη μεταναστευτική πολιτική, ενώ υποστηρίζει ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αποτελούν απόδειξη πως ο Γάλλος πρόεδρος έχει χάσει το πολιτικό άγγιγμά του. Οι δηλώσεις Σαλβίνι αντικρούστηκαν από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών: «Ακούω τους λεονταρισμούς του κ. Σαλβίνι (...). Του αφήνω τις κατηγορηματικές προθέσεις και δηλώσεις του», είπε ο Ζαν Υβ Λεντριάν.

«Βρίσκεται (επίσης) αυτή τη στιγμή ενώπιον δυσκολιών, διαδηλώσεων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για το σχέδιο (σιδηροδρομικής σύνδεσης) Λιόν-Τορίνου. Ο καθένας με τις δυσκολίες του, ας σεβαστούμε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν προχθές στο Τορίνο εναντίον του σχεδίου για τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Λιόν, που αποτελεί, όπως υποστηρίζουν, «σπατάλη δημόσιου χρήματος».

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 2.000 άνθρωποι προσήχθησαν στη Γαλλία σε σχέση με τις διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων”. Οι προσαγωγές αυτές οδήγησαν σε περισσότερες από 1.700 προσωρινές κρατήσεις, σύμφωνα με αυτόν τον οριστικό απολογισμό της τέταρτης πράξης του κινήματος αυτού, που κινητοποίησε 136.000 ανθρώπους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News