default-image

Brexit: Προειδοποίηση Μέι δύο ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία  

Κόσμος
Brexit: Προειδοποίηση Μέι δύο ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τερέζα Μέι προειδοποιεί τους βουλευτές δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Brexit στο Λονδίνο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς βουλευτές ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit, κατά την ιστορική ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη, θα είχε ως αποτέλεσμα τον «άκρως πραγματικό κίνδυνο» της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί του σχεδίου για το διαζύγιο του Λονδίνου με την ΕΕ κι ενώ ήδη η συμφωνία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και του κυβερνώντος κόμματος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στην εφημερίδα Mail On Sunday επισημαίνει σχετικά με τις συνέπειες μιας απόρριψης της συμφωνίας:

«Αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, με τον άκρως πραγματικό κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit ή να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

Απευθυνόμενη ιδιαιτέρως στους Συντηρητικούς βουλευτές, που δηλώνουν έτοιμοι να θάψουν τη συμφωνία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε την απειλή της διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών και μιας πιθανής νίκης του Τζέρεμι Κόρμπιν, του επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών.

Η Τερέζα Μέι είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι «σημαντική για την τύχη του Brexit».

Την ίδια ώρα, η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ συνεχίζει να πυροδοτεί την οργή στους δρόμους του Λονδίνου. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο πλαίσιο μιας πορείας υπέρ του Brexit της οποίας ηγήθηκε ο Τόμι Ρόμπινσον, μια προσωπικότητα της βρετανικής ακροδεξιάς, ενώ είχε τη στήριξη και του ευρωφοβικού Ukip.

«Τερέζα Μέι, προδότρια» έγραφαν τα πλακάτ των συμμετεχόντων.

Στη σελίδα των διοργανωτών της εκδήλωσης στο Facebook η κινητοποίηση περιγράφεται ως μια «δημοκρατική και ειρηνική διαδήλωση που διατυπώνει τη δύναμη των συναισθημάτων που νιώθουν οι υπέρμαχοι του Brexit (Leavers) παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας κατά του Brexit, στην οποία έχουν εκτεθεί για σχεδόν δυόμιση χρόνια».

«Εάν το κοινοβούλιο δεν οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση μετά τον αγγλικό εμφύλιο» σημείωσε ο ηγέτης του Ukip Τζέραρντ Μπάτεν, σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών.

Ο ίδιος κατακεραύνωσε την κυβερνώσα πολιτική τάξη χαρακτηρίζοντάς την «δόλια και προδοτική».

Μια αντιδιαδήλωση από τους υποστηρικτές ενός νέου δημοψηφίσματος πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Ας δώσουμε την ελπίδα ξανά στον βρετανικό λαό κι ας σταματήσουμε αυτό το φρικτό Brexit» δήλωσε ένας από τους ομιλητές, ο βουλευτής των Εργατικών Στίβεν Ντάουτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News