Κόλαση η Γαλλία: Πυρπόλησαν αυτοκίνητα και καταστήματα

Κόσμος
Κόλαση η Γαλλία: Πυρπόλησαν αυτοκίνητα και καταστήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμαρτυρία από τα Κίτρινα Γιλέκα με συλλήψεις και τραυματίες στο Παρίσι

Πεδίο μάχης μοιάζει και σήμερα το Παρίσι. Εκατοντάδες οι προσαγωγές και συλλήψεις μετά την σύγκρουση αστυνομικών και "Κίτρινων Γιλέκων" ενώ υπήρξαν 55 τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι αστυνομικοί. Η πόλη του φωτός πνίγηκε στα δακρυγόνα, τις φωτιές ενώ υπάρχουν αναφορές και για χρήση παλστικών σφαιρών από την αστυνομία. 

Διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού αφαίρεσαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές.

Αστυνομικοί περικύκλωσαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το κτίριο προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο κατάστημα από τη σπασμένη βιτρίνα και ορισμένοι πυροβόλησαν με μη φονικά όπλα φλας-μπολ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας άνδρας τραυματίστηκε.

Το γύρο του κόσμου έκανε βίντεο με αστυνομικούς να πυροβολούν διαηλωτή με πλαστικές σφαίρες. 

https://twitter.com/Steph_Roy_/status/1071379975381622785

Στους δρόμους κοντά στην πλας ντε λ' Ετουάλ, υπάρχουν κουφάρια πυρπολημένων αυτοκινήτων. Βιτρίνες καταστημάτων (ενός μεσιτικού γραφείου, ενός καταστήματος εξοπλισμού γκολφ) πυρπολήθηκαν στη λεωφόρο Μαρσό.

Προσαγωγές και συλλήψεις

Τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές.

Ο αριθμός αυτός είναι ήδη μεγαλύτερος από το σύνολο των προσαγωγών (412) που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα το προηγούμενο Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου.

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones ,στη διάθεση της αστυνομίας. Από γης 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, πήραν θέση γύρω από τα Ηλύσια από τις επτά το πρωί, ενώ συνολικά 89.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στους δρόμους.

Κλειστά καταστήματα

Το Παρίσι μοιάζει με μια πόλη σε κατάσταση πολιορκίας. Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, παραμένουν κλειστά, όπως και η Όπερα, το Λούβρο και ο πύργος του 'Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά παραμένουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Από την Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τη «βία» των γαλλικών αρχών.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε για μία ακόμη φορά σήμερα τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμώντας ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία αποτελεί απόδειξη ότι αυτή η συμφωνία «δεν προχωράει». Είπε επίσης, χωρίς αποδείξεις, ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «Θέλουμε τον Τραμπ».

Ο λόγος διαμαρτυρίας

Η αύξηση στους φόρους καυσίμων ήταν προγραμματισμένη να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ένας νόμος από το 2008, επιβάλλει σε όλους τους αυτοκινητιστές να φορούν τα κίτρινα γιλέκα σε περίπτωση ανάγκης. Οι πρώτοι συμμετέχοντες τα φορούσαν ως μέσο διαμαρτυρίας και έτσι σταδιακά εξαπλώθηκε.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αναστείλει για ένα διάστημα την εφαρμογή του αυξημένου περιβαλλοντικού φόρου στα καύσιμα, δεν κατάφερε να θέσει τέλος στο κίνημα.

 Κι έτσι η γαλλική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News