Κόσμος

Είσαι 18 ετών; Δήλωσε συμμετοχή και γνώρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μπορεί να είσαι κι εσύ ένας από τους τυχερούς που θα ταξιδέψουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εξαιρετικά νέα για τους 18χρονους είχε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας ότι σε 12.000 από αυτούς θα προσφερθούν εισιτήρια μέσων μεταφοράς για να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταξιδεύοντας σ' αυτήν, στο πλαίσιο της δεύτερης έκδοσης του προγράμματος DiscoverEU.

Μια πρωτοβουλία με μεγάλη σημασία, που βεβαίως έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως, ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές και προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους για τη σημασία αυτής της κάλπης και κατ’ επέκταση για την αξία του ευρωπαϊκού οράματος.

Και επειδή σίγουρα πολλοί νέοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει ότι οι πολίτες της Ε.Ε. που έχουν γεννηθεί το 2000 μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ατομικά ή ομαδικά, στη σχετική ιστοσελίδα για να αποκτήσουν τους τίτλους μεταφοράς που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν μέχρι και για έναν μήνα.

Οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα επιλεγούν βάσει των απαντήσεών τους σε μερικές ερωτήσεις για την Ευρώπη, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν από τις 15 Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2019, κυρίως με τρένο, με την υποχρέωση να μεταβούν σε τουλάχιστον μία χώρα της Ε.Ε. άλλη απ' αυτή στην οποία διαμένουν.

Αυτοί που θα επιλεγούν θα δικαιούνται χρηματοδότηση των μεταφορών τους ύψους μέχρι 260 ευρώ και θα πρέπει να καλύψουν τα άλλα έξοδα διαμονής τους. Μια ποσόστωση των 12.000 προσφερόμενων εισιτηρίων έχει προβλεφθεί για κάθε κράτος-μέλος, ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού του σε σχέση με εκείνον της Ε.Ε.

Σχόλια