«Πυρετός» στις Βρυξέλλες για το Brexit: Κρίσιμες διαβουλεύσεις

Κόσμος
«Πυρετός» στις Βρυξέλλες για το Brexit: Κρίσιμες διαβουλεύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τραγωδία» χαρακτηρίζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το Brexit

Και ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το «παρών» στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit στις Βρυξέλλες, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και του σχεδίου πολιτικής διακήρυξης η οποία περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Λιθουανίας, υπογραμμίζοντας ως πιθανή τη διεξαγωγή νέων βρετανικών εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω» προσέθεσε η ίδια.

Μισέλ Μπαρνιέ: «Θα μείνουμε εταίροι και φίλοι»

«Θα παραμείνουμε εταίροι και φίλοι» με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που συνεδριάζει εκτάκτως για να εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου με το Λονδίνο.

Ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των «πολύ δύσκολων και περίπλοκων» διαπραγματεύσεων, εργάστηκε «μαζί, ποτέ κατά του Ηνωμένου Βασιλείου». Επίσης, ζήτησε από τον «καθένα στο εξής να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία Brexit του παραμένει πολύ αβέβαιο.

«Τραγωδία» το Brexit για τον Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μια τραγωδία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι μια θλιβερή μέρα, όταν βλέπω μια χώρα όπως η Βρετανία, αλλά θα έκανα την ίδια παρατήρηση με όλες τις άλλες χώρες, να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μια στιγμή χαράς ούτε γιορτής, είναι μια θλιβερή στιγμή, μια τραγωδία».

Το πρόγραμμα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

-09:30 αφίξεις ηγετών.

-10:30 ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

-11:00 συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-12:00 συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέϊ.

-13:00 κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News