Φρέντι Μέρκιουρι: Όταν πέθανε ο θρυλικός τραγουδιστής των Queen

Κόσμος
Φρέντι Μέρκιουρι: Όταν πέθανε ο θρυλικός τραγουδιστής των Queen

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, γεγονότα που εκτυλίχθηκαν, έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμερα, πριν από 27 χρόνια, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 45 ετών, ο θρυλικός καλλιτέχνης της ροκ μουσικής Φρέντι Μέρκιουρι.

Ο Φαρόκ Μπουλσάρα, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας το Σεπτέμβριο του 1946. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική σαν έφηβος, συμμετέχοντας στο συγκρότημα “Hectics” στο κολέγιο της Βομβάης, όπου ήταν έγκλειστος. Εκεί του δόθηκε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Φρέντι», το οποίο υιοθέτησε και κράτησε σε όλη του τη ζωή.

Το 1970 ιδρύεται το συγκρότημα “Queen” και ο Μέρκιουρι βρίσκεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη, όντας ο τραγουδιστής της μπάντας. Με τους “Queen”, ο Μέρκιουρι συμμετείχε στη σύνθεση πολλών τραγουδιών-ύμνων της ροκ μουσικής, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται το “Bohemian Rhapsody”, το “We are the Champions” και το “Somebody to love”.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Φρέντι ξεκινά σόλο καριέρα, ενώ επέστρεψε στο στούντιο το 1990 για να ηχογραφήσει με τους “Queen” το άλμπουμ “Innuendo”. Λίγους μήνες αργότερα, ανακοινώθηκε στον Μέρκιουρι ότι ήταν φορέας του HIV. Ο Φρέντι Μέρκιουρι πέθανε στις 24 Νοεμβρίου του 1991 στο σπίτι του, στο Κένσινγκτον του Λονδίνου.

Σαν σήμερα, όμως, πολλά γεγονότα έγραψαν τη δική τους ιστορία και μέχρι σήμερα τα επικαλούμαστε και τα θυμόμαστε.

«Η καταγωγή των ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Νοεμβρίου του 1859, όταν ο Βρετανός φυσιοδίφης-γεωλόγος Κάρολος Δαρβίνος (Charles Robert Darwin) δημοσιεύει το μνημειώδες έργο του με τίτλο «Η καταγωγή των ειδών».

Επειδή εκείνη την εποχή οι θεωρίες «περί εξέλιξης» υπονοούσαν τη δημιουργία χωρίς θεϊκή παρέμβαση, ο Δαρβίνος απέφυγε να χρησιμοποιήσει λέξεις όπως «εξέλιξη» και «εξελίσσομαι». Εντούτοις, το έργο τελείωνε με την περίφημη φράση ότι «ατελείωτοι σχηματισμοί, πανέμορφοι και υπέροχοι έχουν εξελιχθεί και συνεχίζουν να εξελίσσονται».

Μακαρθισμός: Το Κογκρέσο εναντίον αριστερών καλλιτεχνών

Στις 24 Νοεμβρίου του 1947, το αμερικανικό Κογκρέσο καταδικάζει με συντριπτική πλειοψηφία τους δέκα καλλιτέχνες του Χόλιγουντ οι οποίοι αρνούνται να συνεργαστούν με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι και να καταδώσουν κομμουνιστές ή φίλα προσκείμενους προς την Αριστερά συναδέλφους τους.

Η γέννηση του σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα

Εξάλλου, σαν σήμερα, στις 24 Νοεμβρίου του 1954 γεννιέται στο Σεράγεβο της Βοσνίας ο Σερβοβόσνιος σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός Εμίρ Νεμάνια Κουστουρίτσα. Ο Κουστουρίτσα κέρδισε δύο φορές το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών για τις ταινίες του «Ο πατέρας λείπει σε ταξίδι για δουλειές» και “Underground”.

Άλλες διάσημες ταινίες του είναι οι «Ο καιρός των τσιγγάνων», “Arizona Dream” και «Μαύρη γάτα, άσπρος γάτος». Το 2005, ο Κουστουρίτσα βαφτίστηκε ως μέλος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαλώντας αντιδράσεις Βόσνιων, που τον κατηγόρησαν ότι διέπραξε έσχατη προδοσία προς τις βοσνιακές του ρίζες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News