Μέλη άγριας φυλής απομονωμένου νησιού σκότωσαν Αμερικανό πάστορα

Κόσμος
Μέλη άγριας φυλής απομονωμένου νησιού σκότωσαν Αμερικανό πάστορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 27χρονος χριστιανός ιεραπόστολος από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ο 27χρονος Τζον Άλεν Τσάου, ο οποίος προσπαθούσε θα μυήσει στον χριστιανισμό τον πληθυσμό των ιθαγενών που κατοικούν στο απομονωμένο νησί Βόρειο Σέντινελ στον Ινδικό Ωκεανό, εικάζεται πως άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από τα βέλη των ιθαγενών του νησιού.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φυλή Sentinelese είναι παντελώς αποκομμένη από τον σύγχρονο πολιτισμό.

Οι ιθαγενείς μετέφεραν το άψυχο σώμα του ιεραπόστολου στα ενδότερα του νησιού, ενώ οι ψαράδες που μετέφεραν τον Τσάου, επικοινώνησαν με τις ινδικές αρχές αναφέροντας τη δολοφονία του.  

Σύμφωνα με αναφορές Ινδών ψαράδων, ο Τσάου τους πλήρωσε για να τον μεταφέρουν μέχρι τις ακτές του βορείου Σέντινελ, που ανήκει στο αρχιπέλαγος των νησιών Ανταμάν στον Ινδικό ωκεανό, παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση στο νησί είναι απαγορευμένη δια νόμου, καθώς στο παρελθόν οι ιθαγενείς που κατοικούν στο νησί είχαν επιτεθεί σε όσους επιχείρησαν να πατήσουν το έδαφός τους.

Υπολογίζεται πως στο νησί κατοικούν περίπου 40-50 άτομα, όλα τους μέλη της φυλής Sentinelese, ενώ οι αρχές της επαρχίας Ανταμάν και Νικομπάρ της Ινδίας έχουν δηλώσει επίσημα ότι δεν επιθυμούν καμία εμπλοκή με τους ιθαγενείς του νησιού.

Ο Τσάου ήταν γνωστός στους χριστιανικούς κύκλους των ΗΠΑ καθώς επιθυμούσε διακαώς να μεταβεί στα πιο απομονωμένα κατοικημένα μέρη του πλανήτη και να μυήσει τους ιθαγενείς στον χριστιανισμό, εμπνευσμένος από τους ιεραπόστολους που εκχριστιάνισαν το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ωκεανίας πριν από εκατοντάδες χρόνια, ενώ είχε αναφέρει σε φίλους του την πρόθεσή του να γνωρίσει από κοντά την φυλή των Sentinelese.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, αν κι οι συγγενείς του Τσάου ζήτησαν από τις αρχές της Ινδίας την σύλληψη των ενόχων για την δολοφονία του, εν τούτοις θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η προσαγωγή του σε δίκη, εξαιτίας της ιδιαίτερης συνθήκης σχετικά με το καθεστώς επικυριαρχίας του νησιού.

Ποιοι είναι οι Sentinelese

Οι Sentinelese είναι μια φυλή, η οποία κατοικεί στη Νήσο του Βορείου Σέντινελ, ένα από τα νησιά Ανταμάν στον κόλπο της Βεγγάλης και έχει απορρίψει κατηγορηματικά την επαφή με τον έξω κόσμο.

Μέλη μίας φυλής που βρίσκεται υπό εξαφάνιση και ζει στις νήσους Άνταμαν και Νίκομπαρ της Ινδίας, σκότωσαν τον 27χρονο Αμερικάνο πάστορα, Τζον Άλεν Τσάου, ο οποίος προσπάθησε να προσεγγίσει την περιοχή τους.

Οι Sentinelese είναι μια φυλή, η οποία κατοικεί στη Νήσο του Βορείου Σέντινελ, ένα από τα νησιά Ανταμάν στον κόλπο της Βεγγάλης και έχει απορρίψει κατηγορηματικά την επαφή με τον έξω κόσμο.

Η πρώτη φορά που τράβηξαν την διεθνή προσοχή ήταν πίσω στο 2004 με το ασιατικό τσουνάμι, όταν ένα μέλος της φυλής φωτογραφήθηκε να εκτοξεύει βέλη σε ένα ελικόπτερο που είχε έλθει για να ελέγξει την ασφάλειά τους.

Τα 2006 δύο Ινδοί ψαράδες είχαν αγκυροβολήσει την βάρκα τους κοντά στο Βόρειο Σεντινέλ για να κοιμηθούν, αφού έκαναν το γύρω του νησιού ψαρεύοντας λαθραία. Όταν η βάρκα του λύθηκε και ξεβράστηκε στην ακτή, οι δύο ψαράδες δέχτηκαν επίθεση από τη φυλή και σκοτώθηκαν.

Τα περισσότερα στοιχεία που είναι γνωστά για τους Sentinelese έχουν συλλεχθεί από παρατηρήσεις ψαράδων που αγκυροβολούν κοντά στην ακτή του νησιού τους, ενώ μόνο ελάχιστες φορές έχουν επιτρέψει στις αρχές να πλησιάσουν προκειμένου να τους δώσουν καρύδες. Ακόμα και ο τρόπος που αυτοαποκαλούνται παραμένει άγνωστος.

Οι Sentinelese κυνηγούν και μαζεύουν προμήθειες από το δάσος και ψαρεύουν στην ακτή προκειμένου να συντηρηθούν. Σε αντίθεση με την γείτονα φυλή των Τζαράγουα, κατασκευάζουν βάρκες, οι οποίες μοιάζουν με πολύ στενά κανό, ικανές να χρησιμοποιηθούν μόνο σε ρηχά νερά.

Ευπρόσβλητοι σε αρρώστιες

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι Sentinelese είναι χωρισμένοι σε τρεις μικρότερες ομάδες και έχουν δύο διαφορετικά είδη σπιτιών. Αφενός υπάρχουν οι μεγάλες κοινόχρηστες σκηνές με πολλές εστίες για να φιλοξενούν πολλές οικογένειες και αφετέρου υπάρχουν προσωρινά καταλύματα, τα οποία συχνά παρατηρούνται στις ακτές και έχουν χώρο για μία πυρηνική οικογένεια.

Μολονότι συχνά περιγράφουν ότι η φυλή ζει ακόμη στην λίθινη εποχή, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η φυλή δε ζούσε πάντα υπό τις ίδιες συνθήκες, αλλά φέρεται να έχουν υπάρξει και στα νησιά Ανταμάν. Ο τρόπος ζωής του θα έχει αλλάξει πολλές φορές όπως σε όλους τους ανθρώπους, ενώ η ακραία απομόνωσή τους από τον κόσμο τους έχει καταστήσει ευπρόσβλητους σε πολλές αρρώστιες.

Ακολουθώντας το σχέδιο τοπικών οργανισμών, η Ινδική κυβέρνηση έχει εγκατάλειψη κάθε προσπάθεια επαφής μαζί τους και η παρούσα στάση του είναι ότι δεν θα επιχειρηθούν άλλες απόπειρες να τους πλησιάσουν.

Δείτε βίντεο με τη φυλή:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News