default-image

20 Νοεμβρίου: Η κατάληψη και το λουτρό αίματος στη Μέκκα

Κόσμος
20 Νοεμβρίου: Η κατάληψη και το λουτρό αίματος στη Μέκκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 20 Νοεμβρίου

Η πολυήμερη κατάληψη και το λουτρό αίματος στη Μέκκα

Σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου του 1979, ξεκινά η πολυήμερη κατάληψη του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας από ένοπλους μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Η κατάληψη έμελλε να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες: Έλαβε αιματηρό τέλος στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, με τραγικό απολογισμό 377 νεκρούς.

Νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας, δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, είχαν συγκεντρωθεί στη Μέκκα, προκειμένου να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά του μουσουλμανικού έτους 1400. Την ώρα που ο ιμάμης ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την προσευχή, μια πολυεθνική ομάδα εξτρεμιστών εισέβαλε στο Μεγάλο Τέμενος, σκοτώνοντας τους φύλακές του. Οι τρομοκράτες κατέλαβαν το σύνολο του χώρου, κλείδωσαν τις πύλες και κράτησαν όμηρους τους πιστούς , οι οποίοι εκτιμώνται μεταξύ 50.000 και 100.000 ατόμων.

Οι εισβολείς ήταν περίπου 500 και κατάγονταν από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Επικεφαλής των τρομοκρατών ήταν ο Γιουχαϊμάν Αλ Οτάιμπι, ενώ σημειώνεται ότι οι εξτρεμιστές ήταν άρτια εξοπλισμένοι. Όπως έγινε γνωστό, σκοπός της εισβολής στο Μεγάλο Τέμενος ήταν η εκθρόνιση της δυναστείας των Σαούντ, που βρίσκονταν στα ηνία της Σαουδικής Αραβίας για περισσότερα από 45 χρόνια (σ.σ. από το 1932).

Η επιχείρηση ανακατάληψης του Μεγάλου Τεμένους κράτησε αρκετές ημέρες και ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου. Στην επιχείρηση πήραν μέρος σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας συνεπικουρούμενες από κομάντο από το Πακιστάν και τη Γαλλία.Από το λουτρό αίματος που έλαβε χώρα, έχασαν τη ζωή τους 127 άνδρες από τις δυνάμεις ασφαλείας και 117 τρομοκράτες. Εξάλλου, από την πλευρά των πρώτων, είχαμε και συνολικά 451 τραυματίες.

Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, φέρεται ότι οι εξτρεμιστές αποφάσισαν να μην σκοτώσουν τους προσκυνητές. Εκεί φέρεται να οφείλεται ο –σχετικά- μικρός αριθμός των νεκρών προσκυνητών. Οι Αρχές συνέλαβαν πάντως 63 από τους εξτρεμιστές, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο επικεφαλής τους.

Όλοι τους δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Η δίκη ολοκληρώθηκε τελικά στις 9 Ιανουαρίου του 1980. Άπαντες οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Όλοι τους εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού.

1985: Όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα "Windows"

Σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου του μακρινού… 1985, η εταιρία πληροφορικής Microsoft «λανσάρει» στην αγορά τα περίφημα πλέον «Windows»: Πρόκειται για τα “Windows 1.0”. Η ίδρυση της "Microsoft" είχε λάβει χώρα δέκα χρόνια νωρίτερα, στις 29 Νοεμβρίου του 1975. Συνιδρυτές της ήταν οι Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Νοεμβρίου του 1989 όταν υπογράφεται στα Ηνωμένα Έθνη η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Έκτοτε, η 20η Νοέμβρη κάθε έτους εορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Μέχρι σήμερα, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες του κόσμου, πλην δύο: Των ΗΠΑ και της Σομαλίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με ψήφιση σχετικού νόμου. Η Σύμβαση έχει συνολικά άρθρα, τα οποία καλύπτουν τα δικαιώματα των παιδιών. Ας σημειωθεί ότι τα δικαιώματα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Σε δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και συμμετοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News