Προκλήσεις ΥΠΕΞ Αλβανίας: «Ανοιχτός ο κατάλογος των ανεπιθύμητων Ελλήνων»

Κόσμος
Προκλήσεις ΥΠΕΞ Αλβανίας: «Ανοιχτός ο κατάλογος των ανεπιθύμητων Ελλήνων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοχλημένος ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτιμίρ Μπουσάτι προαναγγέλλει ότι τα Τίρανα θα ανακοινώσουν και νέο κατάλογο με ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Αλβανία και καλεί την Αθήνα να καταδικάσει όσα έγιναν στην κηδεία του Κων. Κατσίφα

 Ο Ντιτιμίρ Μπουσάτι καθαρά ενοχλημένος από τη στάση της Αθήνας, αλλά και γενικότερα για την κοινή γνώμη της Ελλάδας, για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, δήλωσε την απογοήτευσή δηλώνοντας ότι η Αλβανία δεν έχει κλείσει ακόμα τον ελληνικό κατάλογο «non grata».

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το protothema.gr, μίλησε για «επίσημη σιωπή» της Αθήνας και πρόσθεσε ότι οι αλβανικές Αρχές, περιμένουν μια απάντηση από την ελληνική πλευρά και την αποστασιοποίηση της από τις «εξτρεμιστικές ενέργειες» της ελληνικής μειονότητας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Όπως είναι γνωστό μετά την κηδεία του Κ. Κατσίφα στους Βουλιαράτες, η γειτονική χώρα ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο στην Αλβανία σε 52 Έλληνες πολίτες. Πρόκειται για 52 ομογενείς που παρέστησαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα και κατά την αλβανική κυβέρνηση προχώρησαν σε οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας. Στη δήλωσή του, μάλιστα, ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να εκλαμβάνει ως αδυναμία τη σοφία που επιδεικνύει η Αλβανία».

Από το πογκρόμ... της Αλβανικής κυβέρνηση δεν... γλύτωσε ούτε η Κύπρια Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους η οποία επίσης κηρύχθηκε ανεπιθύμητη στην Αλβανία.

Μητσοτάκης: «Η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ εξαρτάται από τον σεβασμό που δείχνει στη μειονότητα»

Αυστηρό μήνυμα στη γειτονική Αλβανία ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική περνά μέσα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας απόψε στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας.

«Υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Σκοπεύουμε να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικό, είναι η εμπρηστική ρητορική που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο και ξεκάθαρα δεν είναι χρήσιμη όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε περίπλοκα ζητήματα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό ήταν ένα τραγικό συμβάν. Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, από την αρχή, πιέζαμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα ήθελα να σχολιάσω επίσης το εξής. Κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική. Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News