Βρετανός έχασε τη ζωή του από λύσσα, μετά από δάγκωμα γάτας

Κόσμος
Βρετανός έχασε τη ζωή του από λύσσα, μετά από δάγκωμα γάτας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Βρετανός έχασε τη ζωή του από λύσσα, αφού τον δάγκωσε μια γάτα στο Μαρόκο

Ένας Βρετανός πέθανε από λύσσα, αφού τον δάγκωσε μια γάτα στο Μαρόκο, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανικός οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Public Health England), που συστήνει στους τουρίστες να τηρούν τις οδηγίες για τον εμβολιασμό.

Τον άνδρα δάγκωσε η γάτα πριν από αρκετές εβδομάδες και δεν του χορηγήθηκε αμέσως θεραπεία, μεταδίδει το πρακτορείο Press Association. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας δεν έχουν δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Τζίμι Γουάιτγουορθ, καθηγητή στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, τα συμπτώματα της λύσσας στον άνθρωπο εμφανίζονται «δύο έως τρεις μήνες», μετά τη μόλυνση από τον ιό.

Δεν εμβολιάστηκε εγκαίρως

«Όμως αυτό μπορεί να συμβεί σε μία εβδομάδα, για αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να ζητάμε ιατρική βοήθεια σύντομα και να εμβολιαζόμαστε», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής δεν εμβολιάστηκε εγκαίρως».

Η λύσσα «επηρεάζει το νευρικό σύστημα, ιδίως τον εγκέφαλο και στο τελικό στάδιο προκαλεί πλήρη παράλυση, κατόπιν τον θάνατο» εξήγησε ο Τζόναθαν Μπολ, καθηγητής μοριακής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ.

«Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, όμως πρέπει να χρησιμοποιηθούν πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ένα κρούσμα λύσσας, από την οποία νόσησε ένας άνδρας μετά το δάγκωμα νυχτερίδας, καταγράφθηκε στη Σκωτία το 2002.

Το διάστημα 2000-2017, άλλοι πέντε άνθρωποι, κάτοικοι της Βρετανίας, νόσησαν από λύσσα αφού «εκτέθηκαν σε ένα μολυσμένο ζώο στο εξωτερικό».

«Η λύσσα συναντάται ευρέως σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Ασία και την Αφρική» προειδοποιεί ο βρετανικός οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

«Όλοι οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα λύσσας πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να αποφεύγουν τις επαφές με σκύλους, γάτες και άλλα ζώα και να ζητούν συμβουλές σχετικά με την αναγκαιότητα ενός εμβολίου πριν από το ταξίδι τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News