Κόσμος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Καλάσνικοφ: Ο «πατέρας» του πιο διάσημου όπλου

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας Καλάσνικοφ

Σαν σήμερα, στις 10 Νοεμβρίου του 1919, έρχεται στη ζωή ο Ρώσος σχεδιαστής όπλων Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του ομώνυμου όπλου (ΑΚ-47). Σε ηλικία 11 ετών, η οικογένειά του εξορίζεται στη Σιβηρία και ο μικρός Μιχαήλ, που είχε όνειρο να γίνει ποιητής, συμβιβάζεται με τη σκληρή πραγματικότητα της εξορίας. Από μικρή ηλικία αρχίζει να χρησιμοποιεί το όπλο του πατέρα του για το κυνήγι. Εκεί, στη Σιβηρία, γεννήθηκε η μεγάλη του αγάπη για τα όπλα. 

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε μέρος σε αρκετές μάχες. Τον Οκτώβριο του 1941 συμμετέχει στη μάχη του Μπριάνσκ, στην οποία τραυματίζεται. Κατά τη νοσηλεία του, άκουσε πολλούς συμπολεμιστές του να παραπονιούνται για την ποιότητα των σοβιετικών όπλων.

Σκέφτηκε λοιπόν να σχεδιάσει ένα αξιόπιστο όπλο που να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα με τα αντίστοιχα μεγέθους όπλα των Γερμανών. Το 1947 παρουσιάζει ένα αυτόματο τυφέκιο, το οποίο εντυπωσίασε τους πάντες με την αντοχή του, τον απλό χειρισμό του, την ισχύ του και τη χαμηλή τιμή του. Το 1949 υιοθετείται από τον σοβιετικό στρατό. Το επίσημο όνομα του όπλου, ΑΚ-47, προέκυψε από τα αρχικά του “Αφτομάτ Καλασνικόβα” που σημαίνουν “το αυτόματο του Καλάσνικοφ”, συνοδευόμενα από τον αριθμό 47, επειδή η κατασκευή του ξεκίνησε το 1947. Γρήγορα το καλάσνικοφ γίνεται το πιο διάσημο όπλο στον κόσμο, καθώς χρησιμοποιείται τόσο από τακτικές στρατιωτικές μονάδες, όσο και από αντάρτες απελευθερωτικών κινημάτων, αλλά και από απλές συμμορίες ποινικών. Το 1953 ο Καλάσνικοφ γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης και τα επόμενα χρόνια εκλέγεται επανειλημμένως βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μακρού βίου του τιμήθηκε με πληθώρα διακρίσεων, ενώ μεταξύ άλλων αναγορεύτηκε σε διδάκτορα τεχνικών επιστημών, αν και αυτοδίδακτος. Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου του 2013, σε ηλικία 94 ετών

Σχόλια