Κόσμος

Πέθανε η πρώτη Ιταλίδα που παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλη

Η Μαρία-Σύλβια Σπολάτο καταστράφηκε μετά την αποκάλυψή της, αλλά έμεινε στην ιστορία

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 83 ετών άφησε η πρώτη Ιταλίδα γυναίκα που παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλη και έπειτα από αυτή την αποκάλυψη καταστράφηκε η ζωή της.

Η Μαρία-Σύλβια Σπολάτο, καθηγήτρια Μαθηματικών, πέθανε στην πόλη Μπολτσάνο της Βορειοανατολικής Ιταλίας.

Η Σπολάτο το 1972 είχε πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία της, με ένα πανό που έγραψε «ομοφυλόφιλη απελευθέρωση», είχε δημοσιευθεί από το ιταλικό περιοδικό Panorama, και η αναγνωρισιμότητά της, σε μια κλειστή και οπισθοδρομική κοινωνία, της είχε καταστρέψει τη ζωή.

Η καθηγήτρια αυτή απομακρύνθηκε από το σχολείο, λόγω «ατιμωτικής συμπεριφοράς». Παράλληλα, και η οικογένειά της την εγκατέλειψε και αναγκάσθηκε να ζει ως άστεγη, σε διάφορες ιταλικές πόλεις.

Ο τελευταίος της σταθμός ήταν το Μπολτσάνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, όπου αρχικά είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, με επικίνδυνη λοίμωξη στο πόδι. Στην συνέχεια, μπόρεσε να περάσει τα τελευταία της χρόνια σε οίκο ευγηρίας. Στους δρόμους, έψαχνε πάντα βιβλία και εφημερίδες, για να μπορεί να διαβάζει και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η ίδια, πριν πολλές δεκαετίες, είχε γράψει βιβλίο μαθηματικών, και δοκίμια για το φεμινιστικό κίνημα.

Σχόλια