Η «νύχτα των κρυστάλλων» στη ναζιστική Γερμανία

Κόσμος
Η «νύχτα των κρυστάλλων» στη ναζιστική Γερμανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων

Σαν σήμερα, το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου του 1938 λαμβάνει χώρα στη Γερμανία το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού της χώρας.

Πρόκειται για την περιβόητη «νύχτα των κρυστάλλων», η οποία διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου. Η «νύχτα των κρυστάλλων» αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη ένδειξη για το τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια στη ναζιστική Γερμανία. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι ναζί ξέσπασαν στα καταστήματα των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες τους. Το πογκρόμ πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι από το Γερμανοεβραίο Χέρσελ Γκρίσπαν.

Τη «νύχτα των κρυστάλλων» καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, περισσότερα από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ περίπου 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο αριθμός των νεκρών δεν αποσαφηνίστηκε ποτέ!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών, κυμαίνεται από 36 έως 200. Σημειώνεται ότι στη λίστα των θυμάτων δε βρίσκονταν μόνο Εβραίοι, καθώς μαρτυρίες αναφέρουν ότι θανατώθηκαν και Γερμανοί πολίτες που είχαν την... ατυχία να μοιάζουν με Εβραίους. Πάντως, η «νύχτα των κρυστάλλων» προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες - ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ - να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη ναζιστική Γερμανία.

Σαν σήμερα, όμως, πολλά γεγονότα σημάδεψαν την ελληνική αλλά και παγκόσμια ιστορία.

1888: Η γέννηση του «πατέρα» της EOK

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Νοεμβρίου του 1888, όταν έρχεται στη ζωή ο Γάλλος οικονομολόγος και διπλωμάτης Ζαν Μονέ. Ο Μονέ έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και φυσικά ως ο «πατέρας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό καθώς ήταν πρώτος που προήδρευσε στην Ανώτατη Αρχή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, που αποτέλεσε τον πρόδρομο της ΕΟΚ και μετέπειτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αρχή της κυριαρχίας του Γκάρι Κασπάροφ

Σαν σήμερα, ο Ρώσος Γκάρι Κασπάροφ γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Στις 9 Νοεμβρίου του 1985, σε ηλικία μόλις 22 ετών, επικρατεί του Ανατόλι Καρπόφ, βάζοντας τέλος στην 22χρονη κυριαρχία του τελευταίου.

1989: Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Στις 9 Νοεμβρίου του 1989, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ανοίγει τα σύνορα της χώρας με τη Δυτική Γερμανία. Μετά την εξέλιξη αυτή, το περίφημο Τείχος του Βερολίνου γκρεμίζεται έπειτα από αυθόρμητο ξέσπασμα εκατοντάδων πολιτών, που προέρχονταν κι από τις δύο πλευρές της πόλης. Περίπου 11 μήνες μετά, στις 3 Οκτωβρίου του 1990, οι δύο Γερμανίες ενώνονται ξανά κι επίσημα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των 28 ετών της ύπαρξης του Τείχους, είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 136 άνθρωποι που προσπάθησαν να διαφύγουν στο Δυτικό Βερολίνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News