Εκλογές ΗΠΑ: Μία πρώτη μετάφραση του αποτελέσματος

Κόσμος
Εκλογές ΗΠΑ: Μία πρώτη μετάφραση του αποτελέσματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολη αναμένεται η ζωή του Αμερικανού προέδρου τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του

Το περίφημο “μπλε κύμα” δε σάρωσε σαν τσουνάμι, όπως αισιοδοξούσαν πολλοί Δημοκρατικοί, την κυβέρνηση Τραμπ στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές. Το Κογκρέσο μοιράστηκε στη μέση, με τους Δημοκρατικούς να κατακτούν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τη Γερουσία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ζωή του Αμερικανού προέδρου θα γίνει δύσκολη στα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του, αφού δε θα μπορεί να περνάει με την ίδια ευκολία τα νομοθετήματά του, μια που ως τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι έλεγχαν και τα δύο σώματα.

Όμως το πιο ενδιαφέρον δεν είναι αυτό, αλλά το ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν πράξη το αίτημά τους για το “ξεσκόνισμα” κυρίως των φορολογικών του Τραμπ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, μαζί βεβαίως με όλες τις άλλες έρευνες των πεπραγμένων του που έχουν εξαγγείλει.

Από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της αναμέτρησης είναι και το ρεκόρ συμμετοχής, πρωτόγνωρο για τα αμερικανικά δεδομένα, με 113 εκατομμύρια που προσήλθαν στην κάλπη, έναντι μόλις 83 το 2014. Ρεκόρ σημείωσαν, επίσης, οι γυναίκες, που κατέκτησαν τουλάχιστον 93 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων (μια που τα οριστικά αποτελέσματα δεν είχαν ανακοινωθεί ως αργά χθες), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 84 εδρών που είχαν στη σημερινή Βουλή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, από το σύνολο των 112 γυναικών που εξελέγησαν στο Κογκρέσο (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία), οι 95 ανήκουν στους Δημοκρατικούς και οι 17 στους Ρεπουμπλικάνους.

Σαφές και αυτό το μήνυμα, δε νομίζετε; Και προς επίρρωσιν των όσων γράφαμε χθες, το προεκλογικό “άρωμα” ενόψει της αναμέτρησης του 2020 γίνεται ακόμα πιο έντονο. Χθες, άλλωστε, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, ο Τραμπ έδωσε το στίγμα ανακοινώνοντας ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση αυτή στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Όσον αφορά στην ομογένεια, η ελληνοαμερικανική κοινότητα βγήκε κερδισμένη κατά δύο μέλη του Κογκρέσου, μετρώντας πέντε μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ σημείωσε επιπρόσθετα κέρδη και σε τοπικό επίπεδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News