Ενδιάμεσες εκλογές: Διχασμένοι οι Αμερικανοί, διαιρεμένο το Κογκρέσο

Κόσμος
Ενδιάμεσες εκλογές: Διχασμένοι οι Αμερικανοί, διαιρεμένο το Κογκρέσο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί τον έλεγχο της Γερουσίας

Aνατροπές «έκρυβαν» τα απαοτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα δίκτυα Fox και NBC.

Διαιρεμένο το Κογκρέσο

Οι Aμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή.

Πανηγυρίζει ο Τραμπ παρά τις εξελίξεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε μία «τεράστια επιτυχία» στις ενδιάμεσες εκλογές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων υποσχόμενοι μία θυελλώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας.

«Τεράστια επιτυχία. Σάς ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, που θεωρούνται δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπό του.

 Πάντως ο πλανητάρχης τηλεφώνησε στην Νάνσι Πελόζι για την συγχαρεί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Το μήνυμα της Νάνσι Πελόζι

Η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός. Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ), δήλωσε η Νάνσι Πελόζι. Η Νάνσι Πελόζι αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News