Παραδέχεται η Σαουδική Αραβία το θάνατο Κασόγκι

Κόσμος
Παραδέχεται η Σαουδική Αραβία το θάνατο Κασόγκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε το Σάββατο ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και εκείνους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη (...) είχαν ως αποτέλεσμα μια αψιμαχία, η οποία οδήγησε στον θάνατό του», ανέφερε η σαουδαραβική εισαγγελία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Κατά το SPA, έχουν συλληφθεί «18 πρόσωπα», όλα τους Σαουδάραβες, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση.

Δημοσιοποιώντας τα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, μια υπόθεση με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ταυτόχρονα την καθαίρεση του υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και ενός συμβούλου του παλατιού.

«Ο Άχμαντ αλ Ασίρι, υποδιευθυντής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του», μετέδωσε το SPA, επικαλούμενο βασιλικό διάταγμα.

Καθαιρέθηκε επίσης ο Σαούντ αλ Καχτάνι, σύμβουλος του παλατιού, συμφωνα με την ίδια πηγή.

Σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν παράλληλα ότι ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να επιβλέψει την «αναμόρφωση» των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου.

Η είδηση που μετέδωσε το SPA περί της επιβεβαίωσης του θανάτου του δημοσιογράφου στο προξενείο ακολούθησε μια δεύτερη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση Κασόγκι του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον βασιλιά Σαλμάν.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συνομίλησαν το βράδυ της Παρασκευής, «υπογράμμισαν τη σημασία» που δίνουν στην ανάγκη οι δύο χώρες «να συνεχίσουν να συνεργάζονται πλήρως», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ερντογάν και ο σαουδάραβας βασιλιάς είχαν μια πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου την Κυριακή.

Ο Κασόγκι, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που τον είδαν ζωντανό ήταν όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου, όπου ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από ομάδα εκτελεστών που εστάλη ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι σαουδαραβικές αρχές διέψευδαν πως είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση της εξαφάνισης.

Η παραδοχή του γεγονότος ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου «καταγράφηκε» από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απευθύνει νέα προειδοποίηση στο Ριάντ την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εάν αποδεικνυόταν ότι οι σαουδαραβικές αρχές βρίσκονταν πίσω από την εξαφάνιση και τον θάνατο του συνεργάτη της εφημερίδας Washington Post.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News