Η ΠΓΔΜ προχωρά ακάθεκτη προς το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Κόσμος
Η ΠΓΔΜ προχωρά ακάθεκτη προς το όνομα Βόρεια Μακεδονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μετά από μία μέρα θρίλερ, πήρε τους 80 ο Ζόραν Ζάεφ

Μετά από ένα θρίλερ που διήρκεσε ολόκληρη τη μέρα, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες να πάρει την πλειοψηφία 80 βουλευτών για την έναρξη των διαδικασιών που αφορούν την τροποποίηση του συντάγματος των Σκοπίων, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στη Βουλή, μετά από ένα μπαράζ αναβολών της σχετικής συνεδρίασης και καταγγελίες για χρηματισμούς βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Οι 80 βουλευτές ήταν ο ελάχιστος αριθμός που η κυβέρνηση Ζάεφ χρειαζόταν προκειμένου να εγκριθεί η πρότασή της για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης, κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Η συζήτηση και η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που αφορά την έναρξη των διαδικασιών για την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας είχε προγραμματιστεί για τη 1 χθες το μεσημέρι, για να μετατεθεί στη συνέχεια στις 4 το απόγευμα και ακολούθως αργά χθες το βράδυ, κάτι που συνέβη στις 11:30 ώρα Ελλάδας.

Είχε προηγηθεί δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί η αναφορά τοπικών κυβερνητικών Μέσων Ενημέρωσης, νωρίς χθες το μεσημέρι, πως ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναθεώρηση του συντάγματος. Ωστόσο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV, το παρασκήνιο ήταν πολύ έντονο και οι προθέσεις των βουλευτών έμενε να αποδειχτούν και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Στον αντίποδα, πηγές του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, διέψευδαν ότι ο Ζάεφ είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για fake news. Μέχρι αργά χθες το παρασκήνιο οργίαζε, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι «η Βουλή έχει μετατραπεί σε παζάρι και αρένα εκβιασμών», και τον Ζόραν Ζάεφ να διαψεύδει τα περί εκβιασμών και εξαγορών.

Ενδεικτικά ο γενικός γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιγκόρ Γιανούσεφ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Μιλώντας λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή, μετά από τρεις αναβολές, ο κ. Γιανούσεφ ανέφερε πως σε έναν βουλευτή προσφέρθηκε αντάλλαγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πουλήσει την ψήφο του. Ένα άλλος, είπε, έλαβε πρόταση για αμοιβή 1 εκατ. ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προειδοποίησε πως θα προβεί σε μηνύσεις τόσο σε βάρος του VMRO, όσο και σε βάρος δύο Μέσων Ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, οδηγώντας στη Δικαιοσύνη την υπόθεση.

Με επιστολές της στις εφημερίδες “Kurir” και “Repoublika”, η κυβέρνηση ζήτησε από τα δύο Μέσα να ανασκευάσουν τα καταγγελτικά δημοσιεύματά τους. Τα εν λόγω δημοσιεύματα είχε διαψεύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας το επιφανές στέλεχος του VMRO Αντόνιο Μιλοσόσκι κατήγγειλε πως ο ίδιος και περίπου 15 ακόμα αντιπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν λάβει κλήτευση από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα για υποθέσεις διαφθοράς μετά το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, όπου η συμμετοχή δεν έφτασε το όριο της εγκυρότητας.

Η Δύση σε ρόλο-“κλειδί”

Την ίδια στιγμή οι πιέσεις από τη Δύση εντείνονταν, με έντονη δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής μετέβη χθες στα γραφεία του αντιπολιτευόμενου VMRO και ζήτησε δεσμεύσεις ότι βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά δε θα υποστούν κυρώσεις και “αντίποινα”. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι η τελευταία ευκαιρία για την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς σχηματισμούς, αναμένεται να είναι στα Σκόπια μεθαύριο Δευτέρα.

Ο Π. Καμμένος

Στο μεταξύ, αργά χθες ο Πάνος Καμμένος πήρε θέση για τις καταγγελίες της σκοπιανής αντιπολίτευσης μέσω tweet, στο οποίο ανέφερε: «Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας, όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ “μαύρο” χρήμα. Ντρέπομαι».

Λίγο αργότερα του απάντησε μέσω tweet ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων Μίλε Μποζνακόφσκι, τονίζοντας προς τον κ. Καμμένο ότι «συμμερίζεστε fake news τα οποία διέψευσε επισήμως η κυβέρνηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News