default-image

Νόμιμες πλέον οι αμβλώσεις στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας

Κόσμος
Νόμιμες πλέον οι αμβλώσεις στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολιτεία του Κουίνσλαντ ακύρωσε έναν νόμο του 1899 και νομιμοποίησε την άμβλωση

Το κοινοβούλιο της πολιτείας Κουίνσλαντ ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης έπειτα από μια εκστρατεία που διήρκησε μισό αιώνα και καταργεί έναν νόμο για την «ηθική» που χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα.

Χθες Τετάρτη το βράδυ το κοινοβούλιο της πιο συντηρητικής πολιτείας της Αυστραλίας ψήφισε με 50 ψήφους υπέρ έναντι 41 κατά το νομοσχέδιο που επιτρέπει στις γυναίκες να προχωρούν στη διακοπή της κύησής τους ως τις 22 εβδομάδες και πέραν αυτού του χρονικού περιθωρίου αφού έχουν λάβει ιατρική άδεια.

Βάσει του νομοσχεδίου ορίζεται επίσης περίμετρος 150 μέτρων γύρω από τις κλινικές όπου γίνονται αμβλώσεις, στην οποία θα απαγορεύονται οι διαδηλώσεις.

Οι υπέρμαχοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση μάχονται από τη δεκαετία του 1970 για την κατάργηση ενός νόμου του 1899, ο οποίος ποινικοποιούσε την άμβλωση, η οποία θεωρούνταν «πλήγμα στην ηθική». Ωστόσο οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση σπάνια αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη δικαιοσύνη.

Επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουίνσλαντ είναι δύο γυναίκες: η πρωθυπουργός Αναστέζια Παλατσούκ και η αναπληρώτριά της Τζάκι Τραντ, η οποία μάχεται εδώ και καιρό για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PLN), είναι επίσης μία γυναίκα, η Ντεμο Φρέκλινγκτον.

Η επίσημη γραμμή του PLN παραμένει κατά της άμβλωσης, όμως η Φρέκλινγκτον είχε επιτρέψει στους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Πλέον η άμβλωση απαγορεύεται μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, την πιο πολυπληθή της Αυστραλίας, αν και εκεί ο νόμος αυτός σπάνια εφαρμόζεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News