Ουρές στον Καναδά για την αγορά κάνναβης που νομιμοποιήθηκε

Κόσμος
Ουρές στον Καναδά για την αγορά κάνναβης που νομιμοποιήθηκε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση της αντιπολίτευσης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδος σήμερα) στο Σεν-Ζαν-ντε-Τερ-Νεβ, στον ανατολικό Καναδά, δεκάδες άνθρωποι αψήφησαν το κρύο για πολλές ώρες για να αγοράσουν τα πρώτα γραμμάρια κάνναβης που θα πωλούνταν νόμιμα από κατάστημα της εταιρείας Tweed, το οποίο άνοιξε για λίγο από τα μεσάνυχτα με την αφορμή αυτή.

Η κυβέρνηση επέτρεψε σε κάθε επαρχία να διοργανώσει μόνη της το εμπόριο του χόρτου αυτού και από το Μόντρεαλ ως το Βανκούβερ, περνώντας από το Τορόντο και το Γουίνιπεγκ, κάθε περιοχή ακολούθησε τη δική της συνταγή για να διοργανώσει αυτή την επικερδή αγορά που αποτιμάται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως.

Η συντηρητική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο της Οτάβας πολλαπλασίασε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τις επιθέσεις της τις τελευταίες ημέρες για το μέτρο αυτό, το οποίο, σύμφωνα με τους αντιπάλους του Τριντό, αλλά και γιατρούς, εφαρμόστηκε εσπευσμένα και εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Μπλερ, τον υπουργό που είναι αρμόδιος για την Μείωση του Οργανωμένου Εγκλήματος, είναι εφικτό η παραγωγή να καλύψει το 25% της μαύρης αγοράς ως το τέλος του 2018 και περίπου το 50% σε έναν χρόνο."Πολλοί πιστεύουν ότι η νομιμοποίηση είναι ένα γεγονός, αλλά μάλλον είναι μια διαδικασία", δήλωσε στο AFP. "Για σχεδόν έναν αιώνα, οι εγκληματικές ομάδες ήλεγχαν όλη την αγορά, το 100% της παραγωγής και της διανομής και είχαν κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως", υπενθυμίζει. "Δεν θα εξαφανιστούν ήσυχα από τη μια μέρα στην άλλη", σημείωσε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 16% του πληθυσμού του Καναδά κάπνισε τσιγάρο κάνναβης το 2017,δηλαδή καταναλώθηκαν 773 τόνοι της ναρκωτικής αυτής ουσίας.

Αναπόφευκτα οι 120 εγκεκριμένοι παραγωγοί που υπάρχουν σήμερα δεν θα μπορούν να καλύψουν αμέσως όλη τη ζήτηση. Ωστόσο σύμφωνα με τον Μπιλ Μπλερ, τον υπουργό που είναι αρμόδιος για την Μείωση του Οργανωμένου Εγκλήματος, είναι εφικτό η παραγωγή να καλύψει το 25% της μαύρης αγοράς ως το τέλος του 2018 και περίπου το 50% σε έναν χρόνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News