Η φονική... ζυθοπλημμύρα του Λονδίνου

Κόσμος
Η φονική... ζυθοπλημμύρα του Λονδίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα συνέβησαν σαν σήμερα, 17 Οκτωβρίου

Στις 17 Οκτωβρίου του 1814 λαμβάνει χώρα στη Βρετανία μία από τις πλέον περίεργες τραγωδίες που έχουν εκτυλιχθεί στην ιστορία: Εκείνη την ημέρα συνολικά 9 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους έπειτα από πλημμύρα... μπίρας, στο Λονδίνο.

Η ζυθοπλημμύρα προκλήθηκε όταν διερράγη μια τεράστια δεξαμενή μπίρας στη ζυθοποιία “Μάιοξ”, με αποτέλεσμα το ποτό να χυθεί στους δρόμους μιας από τις φτωχογειτονιές της αγγλικής πρωτεύουσας, παρασέρνοντας στο θάνατο 9 Βρετανούς.

Η αυτοκτονία του Δημοσθένη

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου του 322 π.Χ., αυτοκτονεί πίνοντας δηλητήριο ο πιο διάσημος ρήτορας της αρχαιότητας. Ο λόγος για τον Δημοσθένη, ο οποίος προτίμησε το θάνατο προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Μακεδόνων, των οποίων υπήρξε μεγάλος πολέμιος.

Το τέλος του Φρεντερίκ Σοπέν

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου του 1849, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 39 ετών, ένας από τους διάσημους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Ο λόγος για το Γαλλοπολωνό πιανίστα και συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν, κατεξοχήν εκπρόσωπο της Ρομαντικής Περιόδου της κλασικής μουσικής. Η εκλεπτυσμένη πρωτοτυπία του και η μεγάλη δεξιοτεχνία του τον κατατάσσουν ανάμεσα στους πιο σπουδαίους μουσικούς όλων των εποχών.

Το Νόμπελ στον Αλμπέρ Καμί

Στις 17 Οκτωβρίου του 1957, πριν από ακριβώς 61 χρόνια, ο Αλμπέρ Καμί βραβευόταν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Ο μεγάλος φιλόσοφος και λογοτέχνης γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1913 στην Αλγερία, από Γάλλο πατέρα και Ισπανίδα μητέρα. Μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχιας μαζί με το μεγαλύτερο αδερφό του, μένοντας ορφανοί από πατέρα το 1914. Μετά το 1935, ο Καμί ιδρύει το Θέατρο της Εργασίας στο Αλγέρι, το οποίο μετονομάζει αργότερα σε Θέατρο της Ομάδας. Εκείνο το διάστημα αποφασίζει να εγκαταλείψει το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στο οποίο παρέμεινε για μόλις δύο χρόνια. Πιάνει δουλειά στην εφημερίδα “Λαϊκό Μέτωπο”, η κυκλοφορία της οποίας απαγορεύεται από την κυβέρνηση της Αλγερίας. Ο Καμί μένει χωρίς δουλειά και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Εκεί ξεκινά να εργάζεται ως γραμματέας σύνταξης στην εφημερίδα “Paris-Soir”. Το 1942 εκδίδει τον “Ξένο” και το “Μύθο του Σίσυφου”. Ένα χρόνο μετά αναλαμβάνει τη διεύθυνση της εφημερίδας “Combat”, την οποία εγκαταλείπει το 1947. Τον ίδιο χρόνο εκδίδει την “Πανούκλα”, το 1949 τους “Δίκαιους” και το 1951 τον “Επαναστατημένο άνθρωπο”. Το 1952 έρχεται σε ρήξη με τον Ζαν Πολ Σαρτρ, ενώ εν συνεχεία εκδίδει την “Πτώση”. Ο Καμί σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα στις 4 Ιανουαρίου του 1960.

Η ταφή του Τσε στην Κούβα

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου του 1997, μεταφέρονται και ενταφιάζονται στη Σάντα Κλάρα της Κούβας τα οστά του θρυλικού Αργεντίνου επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο οποίος είχε δολοφονηθεί τριάντα χρόνια πριν, στη Βολιβία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News