Κόσμος

Ταινία - πρόκληση: «Σταυρωμένος» Σκοπιανός πάνω στον ελληνικό χάρτη

Προκαλεί η νέα ταινία της ΠΓΔΜ με τίτλο «Mocking of Christ» («Ο χλευασμός του Χριστού»)

Στη δημιουργία μία ταινίας – πρόκλησης για την Ελλάδα «βγήκε» στους κινηματογράφους της ΠΓΔΜ, με φόντο την εξέλιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφορικά με την ονοματοθεσία των Σκοπίων.

Ο λόγος για την ταινία «Mocking of Christ», ή στα Ελληνικά «Ο χλευασμός του Χριστού», στην οποία – μάλιστα – συμπρωταγωνιστεί η γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός, Ιωάννα Πηλιχού, ενώ, πολλά από τα γυρίσματα έχουν γίνει και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα, ενώ μεταξύ των υποστηρικτών είναι ο Δήμος Αθηναίων.

Πρόκειται για μία ταινία του Γιάνι Μποζάτζι, στην οποία επιχειρείται - μέσω ισχυρών σκηνοθετικών συμβολισμών - να κατηγορηθεί η Ελλάδα για υποτιθέμενη... «εθνοκάθαρση» των «Μακεντόνετς» στην ελληνική Μακεδονία.

Σύμφωνα με το σενάριο, πρωταγωνιστής είναι ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, ο οποίος είναι ένας διάσημος δημοσιογράφος γαλλικού πολιτικού περιοδικού, που επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, που έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Στο έργο παρουσιάζεται μεθοδικά η μόνιμη σκοπιανή επιχειρηματολογία κατά της χώρας μας, για αφανισμό της ανύπαρκτης «μακεδονικής» μειονότητας μετά τον Β΄ Π.Π., αλλά υπάρχουν και ισχυρές αναφορές κατά της αλβανικής κοινότητας των Σκοπίων παρουσιάζοντας τη δράση των UCKάδων κατά της... «Μακεδονίας».

Ο κεντρικός ήρωας τελικά δολοφονείται, με... «σταύρωση», σε μία πινακίδα υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα, που σύμφωνα με το έργο «χωρίζει την Μακεδονία στα δύο».

Πάντως, σύμφωνα με το protothema.gr, ο Ζόραν Ζάεφ, επιχείρησε να βάλει την ταινία στον... «πάγο», λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, αλλά δεν κατάφερε να απαγορεύσει την προβολή της στους κινηματογράφους της χώρας.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, ο Μποζάτζι κατηγόρησε την κυβέρνηση των Σκοπίων, πως ασκεί εναντίον του «βία και τρομοκρατία», ενώ το «Mocking of Christ», διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και απέσπασε «Μνεία πρωτοπορίας».

Δείτε το τρέιλερ:

Σχόλια