Νίκη - σοκ στο α' γύρο για τον ακροδεξιό Μπολσονάρου στη Βραζιλία

Κόσμος
Νίκη - σοκ στο α' γύρο για τον ακροδεξιό Μπολσονάρου στη Βραζιλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόβοι για νίκη της ακροδεξιάς στο β΄γύρο

Αποτέλεσμα - σοκ στη Βραζιλία όπου επικράτησε ακροδεξιός ηγέτης στο α’ γύρο των εκλογών προκαλώντας έντονη ανησυχία.

Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επικράτησε με ευκολία την Κυριακή στον πρώτο γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας πολύ υψηλότερο ποσοστό από εκείνο που του πίστωναν οι δημοσκοπήσεις, όμως θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Φερνάντου Αντάτζι στον δεύτερο γύρο την 28η Οκτωβρίου, σε μια μάχη η έκβαση της οποίας είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη.

Ο Μπολσονάρου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκέντρωσε το 46,06% των ψήφων, με το 99,99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό του Αντάτζι, του υποψηφίου του Κόμματος Εργαζομένων (PT), που έλαβε 29,24%.

Σύμφωνα με το TSE, μόλις 1.695 ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας χρειάστηκε να αντικατασταθούν για διάφορους λόγους, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 0,33% του συνόλου των 454.493 που ήταν εγκατεστημένα σε όλη τη Βραζιλία. Ωστόσο οι οπαδοί του Μπολσονάρου διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια κραυγάζοντας «νοθεία, νοθεία!».

Ο πολιτικός λόγος του Μπολσονάρου, ο οποίος λέει πως θα καταστήσει πιο εύκολη την οπλοφορία για να αντιμετωπιστεί το κύμα βίας, υπερασπίζεται τις οικογενειακές αξίες, και μιλάει για την επιθυμία του να «καθαρίσει τη χώρα από τις διεφθαρμένες ελίτ», γοητεύει πολλούς στη Βραζιλία ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης.

Για τον Φερνάντου Μειρέλες, πολιτολόγο στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Μίνας Ζεράις, «η πιθανότητα να νικήσει ο Μπολσονάρου μοιάζει η ισχυρότερη αυτή τη στιγμή». «Μου φαίνεται δύσκολο να επικρατήσει ο Αντάτζι, αλλά αυτό δεν είναι αδύνατο, υπάρχει ακόμη μια μέτρια πιθανότητα», πρόσθεσε.Πάντως «από εδώ και πέρα», προέβλεψε πως «η πόλωση θα αυξηθεί».

Ήταν μια Βραζιλία βαθύτατα διχασμένη αυτή που πήγε στις κάλπες την Κυριακή, ανάμεσα στους ψηφοφόρους που ανησυχούν για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα που βίωσε μια πολύχρονη στρατιωτική δικτατορία (1964-85) — την οποία δηλώνει ανοιχτά πως νοσταλγεί ο Μπολσονάρου — και όσους θέλουν να αποτραπεί πάση θυσία η επιστροφή του PT στην κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News