Το «Ουρλιαχτό» και η γενιά των μπιτ

Πολιτισμός
Το «Ουρλιαχτό» και η γενιά των μπιτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά των μπιτ (beat generation) αποτελεί λογοτεχνικό κίνημα που έδρασε στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60

Ήταν 7 Οκτωβρίου του 1955, όταν ο ποιητής Άλαν Γκίνσμπεργκ διαβάζει το ποίημά του “Το Ουρλιαχτό” κατά τη διάρκεια βραδιάς ποίησης που διοργανώθηκε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Αμέσως, το “Ουρλιαχτό” γνωρίζει τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα γρήγορα να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό της Αμερικής το κίνημα των beat.

Η λεγόμενη γενιά των μπιτ (beat generation) αποτελεί λογοτεχνικό κίνημα που έδρασε στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια ολιγάριθμη ομάδα ποιητών και συγγραφέων, ωστόσο η επίδρασή της στην αμερικανική κοινωνία ήταν αρκετά σημαντική. Ο όρος “μπιτ” σημαίνει κυριολεκτικά το “χτύπημα” ή το “ρυθμό”.

Ως περιγραφικός όρος της γενιάς των μπιτ εισήχθη από τον Τζακ Κέρουακ. Εκτός από τους Γκίνσμπεργκ και Κέρουακ, άλλοι πρωτοπόροι των μπιτ ήταν οι Γουίλιαμ Μπάροουζ, Γκρέγκορι Κόρσο και Λόρενς Φερλινγκέτι.

Οι περισσότεροι εξ’ αυτών εγκαταστάθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο. Εξάλλου, μεγάλη επιρροή από τους μπιτ, χωρίς να θεωρείται, ωστόσο, ότι ανήκει στην εν λόγω γενιά, δέχτηκε και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι.

Σήμερα, θεωρείται ότι η μπιτ λογοτεχνία επηρέασε αποφασιστικά τη διαμόρφωση των μεταγενέστερων κινημάτων των χίπις αλλά και του πανκ.

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου;

Γενέθλια για τον Βλάντιμιρ Πούτιν

Εξήντα έξι χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν. Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1952 στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) της - τότε - Σοβιετικής Ένωσης.

Η ίδρυση της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας

Σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου του 1949, ιδρύεται στη σοβιετική ζώνη κατοχής της Γερμανίας η Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία, γνωστή περισσότερο ως Ανατολική Γερμανία.

Πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους ήταν ο Βίλχελμ Πικ. Ο Πικ ήταν ιστορικό στέλεχος του γερμανικού κομμουνιστικού κινήματος, καθώς τρεις δεκαετίες νωρίτερα ήταν σύντροφος της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ.

Οι Λούξεμπουργκ και Λίμπκνεχτ ήταν οι ηγέτες της Ένωσης “Σπάρτακος”, οι οποίοι εκτελέστηκαν μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Βερολίνου, τον Ιανουάριο του 1919.

Το δυστύχημα της Swissair στο Ελληνικό

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Οκτωβρίου του 1979, όταν λαμβάνει χώρα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην Αθήνα, αεροπορικό δυστύχημα.

Το φονικό δυστύχημα σημειώθηκε όταν αεροπλάνο της Swissair βγήκε εκτός αεροδιαδρόμου κατά την προσγείωσή του, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά.

Από την πυρκαγιά βρίσκουν τραγικό θάνατο οι 14 από τους 156 επιβάτες της πτήσης.

Ο Έλληνας που σκότωσε τον πρωθυπουργό του απαρτχάιντ

Στις 7 Οκτωβρίου του 1999 αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 81 ετών, ο Δημήτρης Τσαφέντας.

Ο Τσαφέντας ήταν ελληνομοζαμβικιανής καταγωγής Νοτιοαφρικανός πολίτης, ο οποίος το 1966 δολοφόνησε τον πρωθυπουργό Χέντρικ Φέρβερντ (γνωστό και ως αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ), επειδή οι Αρχές της Νότιας Αφρικής δεν του επέτρεψαν να παντρευτεί μια μαύρη γυναίκα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News