Κόσμος

Λετονία: Το φιλορωσικό κόμμα νικητής στις βουλευτικές εκλογές

Το κόμμα Αρμονία ήρθε πρώτο με 19,9% των ψήφων

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Λετονίας.

Το φιλορωσικό κόμμα «Αρμονία» ήταν αυτό που κέρδισε, υπερτερώντας των λαϊκιστών,  ορισμένοι από τους οποίους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν μαζί του κυβερνητικό συνασπισμό.

Το κόμμα Αρμονία ήρθε πρώτο με 19,9% των ψήφων. Έπονται οι λαϊκιστές του KPV LV (14,06%) --οι οποίοι δηλώνουν ότι μπορούν να συνεργασθούν με όλους τους σχηματισμούς χωρίς «κόκκινες γραμμές»-- και αυτοί του Νέου Συντηρητικού Κόμματος (13,6%), σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τους ακολουθεί μια νέα φιλελεύθερη συμμαχία, το Κόμμα για την Ανάπτυξη της Λετονίας, με 12%, η δεξιά Εθνική Συμμαχία με 11%, η κεντροδεξιά Ένωση Πρασίνων και Αγροτών του απερχόμενου πρωθυπουργου Μάρις Κουτσίνσκις με 10% και η κεντροδεξιά Νέα Ενότητα με 6,7%.

Σύμφωνα με τις προβολές τις δημόσιας τηλεόρασης όσον αφορά τις έδρες, η Αρμονία αναμένεται να λάβει 24 και το KPV LV, που θεωρείται εν δυνάμει εταίρος της, 15 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι με συνολικά 39 έδρες τα δύο κόμματα δεν διαθέτουν στην 100μελή βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία των 50 εδρών.

«Κανένας συνασπισμός που να μπορεί να μοιάζει σταθερός και ικανός (να κυβερνήσει) δεν είναι δυνατός χωρίς την Αρμονία», δήλωσε ο επικεφαλής της Αρμονίας και δήμαρχος της Ρίγα Νιλς Ουσάκοφς στο πρακτορείο LETA σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. «Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχετε έναν συνασπισμό ξενοφοβικών και υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα άντεχε παρά δύο ή τρεις εβδομάδες».

Σχόλια