Ινδονησία: Μετά το σεισμό και το τσουνάμι, εξερράγη ηφαίστειο

Κόσμος
Ινδονησία: Μετά το σεισμό και το τσουνάμι, εξερράγη ηφαίστειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το σεισμό και το τσουνάμι, ηφαίστειο «χτύπησε» την πολύπαθη Ινδονησία, που ακόμα μετρά νεκρούς και αναζητά επιζώντες

Πέντε ημέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και το τσουνάμι που έπληξαν την Ινδονησία και συγκεκριμένα τη νήσο Σουλαουέσι, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 1.407 και τους  τραυματίες 2.500, εξερράγη ηφαίστειο.

Το ηφαίστειο Soputan εξερράγη στα βορειοδυτικά του νησιού και οι Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα. Εκτόξευσε λάβα και τέφρα επηρεάζοντας τον εναέριο χώρο, ενώ ήδη έχουν εκκενωθεί περιοχές πλησίον του βουνού.

Η τέφρα έφθασε σε ύψος έξι χιλιομέτρων με τις Αρχές να ενημερώνουν τις αεροπορικές εταιρείες καθώς επηρεάζονται άμεσα οι μηχανισμοί των αεροσκαφών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί αν η ηφαιστειακή δραστηριότητα συσχετίζεται με τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ.

Η Ινδονησία έχει πολλά ενεργά ηφαίστεια καθώς βρίσκεται στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, μία περιοχή που δοκιμάζεται συχνά από σεισμούς.

 

Στους 1.407 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι

Δραματική είναι η κατάσταση στη χώρα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στη νήσο Σουλαουέζι ανήλθε σε 1.407 ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 2.500 άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους 6 μέτρων που αφάνισε την μικρή πόλη του Πάλου στην δυτική ακτή του Σουλαούεσι, όπου ζουν 350.000 άνθρωποι. Έχει επίσης προκαλέσει τον εκτοπισμό 61.867 ανθρώπων.

Με πείνα και δίψα αντιμέτωποι οι επιζώντες

Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, οι επιζώντες εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τη δίψα. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι σπάνια. Και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη με τραυματίες.

Τα σωστικά συνεργεία δεν διαθέτουν βαρύ εξοπλισμό, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και του εύρους των ίδιων των ζημιών.

Ο στρατός της Ινδονησίας είναι αυτός που διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, όμως έπειτα από έκκληση του Ινδονήσιου προέδρου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν στείλει ομάδες επί του πεδίου.

Με τη βοήθεια συσκευών ανίχνευσης ήχου οι ομάδες έρευνας και διάσωσης προσπαθούν να εντοπίσουν οποιονδήποτε ήχο που πιθανόν προέρχεται από εγκλωβισμένους επιζώντες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News