Με βέτο στον ΟΗΕ απειλεί η Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κόσμος
Με βέτο στον ΟΗΕ απειλεί η Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Με βέτο από τη Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ κινδυνεύουν τα Σκόπια.

Αυτή την υπόνοια άφησε να αιωρείται η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σε παρέμβαση του χαρακτηρίζει άκυρο το δημοψήφισμα των Σκοπίων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και εκφράζονται ξανά οι αντιρρήσεις της Μόσχας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος» ως μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η προσέλευση σε ποσοστό 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα πρέπει να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον). Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν - με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν συνεχεία, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως «μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από τα δύο μέρη μόνα τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, και μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με ευρεία δημόσια υποστήριξη. Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Είναι ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μεταξύ άλλων από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News