Μαχάτμα Γκάντι: Από θύμα ρατσισμού σε ηγετική μορφή της ανεξαρτησίας της Ινδίας

Κόσμος
Μαχάτμα Γκάντι: Από θύμα ρατσισμού σε ηγετική μορφή της ανεξαρτησίας της Ινδίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Οκτωβρίου του 1869, όταν γεννιέται στο Πορμπαντάρ της Ινδίας ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι.

Ο διάσημος πολιτικός και στοχαστής υπήρξε η κεντρική μορφή του κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία, καθώς και ο εμπνευστής της «παθητικής αντίστασης», η οποία απέκλειε τη χρήση βίας, ενάντια στους καταπιεστές.

Η διδασκαλία του Γκάντι επηρέασε το διεθνές πασιφιστικό κίνημα, ξεπερνώντας τα όρια της Ινδίας. Αυτή η διδασκαλία, σε συνδυασμό με τον... ασκητικό τρόπο ζωής του, τον έκαναν παγκόσμιο σύμβολο υπέρ της ειρήνης, ενώ καταλυτικός θεωρείται ο ρόλος του στη σταδιακή κατάρρευση των αποικιοκρατικών καθεστώτων, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γκάντι μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο ασπαζόταν τη χορτοφαγία, τη νηστεία, αλλά και τη μη βία. Το 1881 εισάγεται στο γυμνάσιο και δύο χρόνια μετά παντρεύεται την αρραβωνιαστικιά του Καστουρμπάι, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά τα επόμενα χρόνια. Το Σεπτέμβριο του 1888, ο Μαχάτμα φτάνει στο Λονδίνο, προκειμένου να σπουδάσει Νομική. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το ρατσισμό των Βρετανών συμφοιτητών του. Ο Γκάντι θα πάρει τελικά το πτυχίο του και θα επιστρέψει στην Ινδία τον Ιούνιο του 1891.

Επιχείρησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δικηγορία στη Βομβάη, ωστόσο, όταν μετέβη στο δικαστήριο για να αγορεύσει, τα «έχασε» και δεν κατάφερε να αρθρώσει ούτε μια λέξη. Το 1893, ο Γκάντι φτάνει στη Νότια Αφρική. Εκεί θα αντιμετωπίσει - εκ νέου - το ρατσισμό, όταν θα τον εκδιώξουν από το δικαστήριο επειδή αρνήθηκε να βγάλει το παραδοσιακό ινδικό τουρμπάνι που φορούσε.

Σιγά-σιγά, ο Γκάντι δραστηριοποιείται πολιτικά ολοένα και περισσότερο, υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «παθητικής αντίστασης», κατάφερε να προσελκύσει τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης.

Το 1917 προβαίνει σε περιοδεία σε όλη την Ινδία, προκειμένου να συγκεντρώσει υποστηρικτές για τον αγώνα του. Οι συγκεντρώσεις του κόσμου σε κάθε σταθμό της περιοδείας του ήταν μαζικότατες...

Κατά το Μεσοπόλεμο, ο Γκάντι αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή του εθνικού αγώνα της Ινδίας για την ανεξαρτησία από τη Βρετανία. Το 1919 το βρετανικό Κοινοβούλιο, μέσω της πράξης του «Rowlatt», παραχωρεί στις αποικιακές δυνάμεις έκτακτες εξουσίες για να καταστείλουν το κίνημα της ανεξαρτησίας στην Ινδία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η τακτική της παθητικής αντίστασης να γίνει ακόμη πιο δημοφιλής σε όλη την υφήλιο.

Μια διαδήλωση εναντίον του Rowlatt στην πόλη Αμριτσάρ καταλήγει σε λουτρό αίματος, όταν οι βρετανικές δυνάμεις καταστέλλουν βίαια την κινητοποίηση. Ο Γκάντι μετά τη σφαγή καθιερώνει τη 16η Απριλίου ως ημέρα νηστείας και προσευχής για τα θύματα της σφαγής...

Ο Μαχάτμα δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου του 1948, από τον Ινδό εθνικιστή Γκόντσε. Ήταν 79 ετών.

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα;

Πενήντα χρόνια από τη σφαγή του Τλατέλολκο

Σαν σήμερα, στις 2 Οκτωβρίου του 1968 λαμβάνει χώρα στο Μεξικό η σφαγή του Τλατέλολκο.

Δέκα ημέρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Πόλης του Μεξικού, πραγματοποιείται μαζική διαδήλωση ενάντια στη διοργάνωσή τους.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξεσπούν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, σκοτώνονται 260 άτομα και τραυματίζονται 1.200.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News